Binnenland

Gouden koets in Haagse kerk

De gouden koets, met de bijna authentieke entourage van Prinsjesdag. Dat is de grote blikvanger van de expositie ”Majesteit! 25 jaar koningin Beatrix!”, die sinds donderdag te zien is in de Grote Kerk van Den Haag.

ANP
23 June 2005 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:41
DEN HAAG – Twee mannen plaatsen de laatste aangeklede pop in de stoet voor Prinsjesdag. De poppen en nagemaakte paarden en de echte gouden koets maken deel uit van de expositie ”Majesteit! 25 jaar koningin Beatrix!” De tentoonstelling is tot 21 augustus
DEN HAAG – Twee mannen plaatsen de laatste aangeklede pop in de stoet voor Prinsjesdag. De poppen en nagemaakte paarden en de echte gouden koets maken deel uit van de expositie ”Majesteit! 25 jaar koningin Beatrix!” De tentoonstelling is tot 21 augustus

De stoet van Prinsjesdag wordt gevormd door poppen en namaakpaarden. De uniformen zijn evenwel echt en net als de koets uitgeleend door de Koninklijke Stallen en het hof. Het gaat om de pakken van de Grenadiers, de Jagers, de Koninklijke Marechaussee, de Cavalerie Ere-escorte, het Korps Landelijke Politiediensten en de lakeien.

De gouden koets werd nooit eerder in Den Haag geëxposeerd, terwijl het rijtuig daar toch altijd op een steenworp afstand van de Grote Kerk in de stallen staat. Het wonderlijke vervoermiddel werd wel eerder tentoongesteld in Amsterdam, in Apeldoorn, in Rotterdam en in Drunen. Ook werd de gouden koets in 1949 per schip door Nederland vervoerd, langs een groot aantal steden. „Het gerucht ging toen, zo vlak na de oorlog, dat de gouden koets er niet meer was, dat hij geroofd was. Die reis per schip was bedoeld om het tegendeel te bewijzen”, aldus Thijs van Leeuwen, projectleider Koninklijke Residentie van de gemeente Den Haag.

Een ander opvallend tentoonstellingsonderdeel is een dinertafel, volgens de samenstellers gedekt zoals tijdens het bezoek van de president van Letland. Verder zijn er enkele geschenken die de Koningin ontving van buitenlandse staatshoofden, zoals een kleine zilveren replica van de Indonesische tempel Borobudor, een geschenk van oud-president Suharto. Van Nelson Mandela is er een schaal. Paus Johannes Paulus II schonk de vorstin een facsimile van de prachtig geïllustreerde ”Divina Comedia” van Dante.

Van Beatrix’ eigen hand is er een geboetseerde kop te zien van Alfred Moser (1905-1979), voorvechter van de Europese zaak en steun en toeverlaat van Beatrix bij de introductie in Nederland van Claus. Van haar ceremoniemeester Gilbert Monod de Froideville is diens staf aanwezig, waarmee hij de vorstin bij belangrijke gebeurtenissen voorgaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer