Spionnen tonen interesse voor JSF
Buitenlandse spionnen tonen interesse in Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstituten die meewerken aan de ontwikkeling van het nieuwste Amerikaanse gevechtsvliegtuig, de Joint Strike Fighter (JSF).
Dat meldt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in zijn jaarverslag over 2004. De verschillende bedrijven zijn gewaarschuwd en krijgen voorlichting.
Volgens de MIVD richten de inspanningen van buitenlandse inlichtingendiensten zich op „het verwerven van informatie over geavanceerde technieken en systemen.” Bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de JSF lopen een risico, aldus de dienst. Ook studenten en wetenschappers staan in de belangstelling.
De Verenigde Staten stellen bijzonder zware eisen op het gebied van veiligheid aan bedrijven die mee willen dingen naar orders voor de JSF. Het Amerikaanse Congres is bijzonder beducht voor het weglekken van vitale Amerikaanse technologie. De MIVD helpt bedrijven aan deze eisen te voldoen en voert jaarlijks controles uit op de naleving van het beveiligingsbeleid.
Bij JSF zijn ruim veertig Nederlandse bedrijven betrokken. Dan gaat het om grote bedrijven als Stork en Philips, maar ook om onderzoeksinstituten als TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.
Stork maakte juist vorige week bekend dat de totale waarde van de JSF-orders oploopt tot 290 miljoen dollar (239 miljoen euro). Het bedrijf fabriceert wapenluiken en houdt zich bezig met de elektrische bekabeling voor de JSF, ook wel bekend als de F-35.
Verwacht wordt dat de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig het Nederlandse bedrijfsleven rond de 8 miljard dollar oplevert. De JSF moet vanaf 2012 de F-16 gaan vervangen. Nederland wil op termijn tussen de 65 en 85 JSF’s kopen en heeft inmiddels ruim 300 miljoen dollar in de ontwikkeling gestoken. In totaal heeft Nederland 800 miljoen dollar uitgetrokken voor deelname aan het JSF-project.