Binnenland

Dittrich: uitstel WAO–besluit erg ongelukkig

D66–leider Dittrich zou het „erg ongelukkig" vinden als de coalitie het dinsdag weer niet eens wordt over de hervorming van de WAO. Hij zei dat voorafgaand aan een overleg met zijn collega–fractieleiders Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) over dat onderwerp. De regeringsfracties overleggen al dagen over de WAO, maar slagen er niet in de knoop door te hakken. Woensdag staat er een Tweede–Kamerdebat gepland over het onderwerp.

ANP
21 June 2005 13:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

Dittrich toonde zich wel optimistisch dat de drie fracties het snel helemaal eens worden over de toekomst van de publieke omroep. Formeel zijn WAO en omroep niet aan elkaar gekoppeld, maar de twee onderwerpen zijn wel een aantal malen gelijktijdig besproken. In CDA–kring groeit de wrevel dat de VVD bij de WAO niet bereid is water bij de wijn te doen. Het CDA heeft dat wel gedaan in de omroepdiscussie, zeggen CDA–bronnen. D66 is de andere regeringsfracties tegemoetgekomen door in te stemmen met het langer openblijven van kerncentrale Borssele.

Het WAO–conflict draait om de vraag wie de nieuwe regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten moet uitvoeren. CDA en D66 wilden aanvankelijk dat de commerciële verzekeraars dat zouden doen, maar de VVD vond dat met het oog op de hoge aanloopkosten te duur.

De drie partijen praten nu over allerlei varianten op het oorspronkelijke wetsvoorstel van minister De Geus van Sociale Zaken. Daarin staat dat zowel verzekeraars als de publieke uitkeringsinstantie UWV de regeling moeten uitvoeren. Volgens ingewijden zitten de onderhandelingen vast op technische details. De meest betrokken ministers, verenigd in de zogenoemde vierhoek, lijken volgens ingewijden in ieder geval bereid de gekozen variant van de coalitiepartijen te volgen.

Verhagen zei dinsdag voor het overleg dat hij „hoopt en verwacht" dat de partijen het nu snel eens worden. Maar volgens Van Aartsen is er nog wel tijd. Van Aartsen wil een goed akkoord en „geen paarse compromissen". De Geus zei na afloop van overleg binnen het kabinet „liever vandaag dan morgen" een akkoord te hebben, maar dat de zorgvuldigheid voorop moet blijven staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer