Scholen moeten aan integratie doen
Scholen krijgen de plicht om Nederlandse en buitenlandse kinderen met elkaar in contact te brengen. Het doel is bevordering van integratie.
Hoe scholen hun leerlingen kennis laten maken met allochtone leeftijdsgenoten mogen ze zelf weten. Onderwijsinstellingen kunnen daadwerkelijke ontmoetingen organiseren tussen kinderen, ze mogen ook volstaan met chatten of contacten leggen via internet. Alle fracties in de Tweede Kamer zijn het hiermee eens, bleek donderdag.
Het plan is een mix van een initiatiefwetsvoorstel van PvdA en LPF en een wetsvoorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs. PvdA en LPF wilden basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs verplichten om daadwerkelijke ontmoetingen te realiseren tussen scholen met overwegend blanke kinderen en scholen met overwegend zwarte kinderen. Het wetsvoorstel van minister Van der Hoeven vroeg scholen alleen iets te doen aan integratie.
De Tweede Kamer wees enkele weken geleden het initiatief van PvdA en LPF naar de prullenbak. De fracties vonden dat de indieners, PvdA-kamerlid Hamer en LPF-kamerlid Kraneveldt, te diep wilden ingrijpen in de schoolorganisatie. De overheid mag scholen niet voorschrijven hoe ze integratie tussen bevolkingsgroepen vormgeven.
De initiatiefnemers besloten daarop hun wetsvoorstel aan te passen aan de wensen van de Kamer. Daardoor lijkt het initiatief in grote lijnen het wetsvoorstel van Van der Hoeven. De Tweede Kamer en ook minister Van der Hoeven steunen nu het initiatief wel.
De belangrijkste wijziging is dat daadwerkelijke ontmoetingen tussen verschillende scholen niet langer verplicht zijn gesteld. Scholen mogen zelf weten hoe ze aan de verplichting tot actief burgerschap en sociale integratie vormgeven. „Dat kan natuurlijk door een halfuurtje les in burgerschap”, zei Van der Hoeven donderdag, maar liever ziet ze andere activiteiten, want „het gaat niet alleen om kennis maar ook om mentaliteit.”