„Niet in complottheoriën denken door brand in moskee"
De gebedsruimte van een moskee in de Rotterdamse Aleidisstraat is woensdag door brand verwoest. De politie spreekt van brandstichting, maar weet nog niet hoe het vuur is ontstaan.
Omwonenden verklaarden dat ze een harde knal hoorden en dat het vuur daarna snel om zich heen greep. De politie had woensdag nog niemand aangehouden voor de brand in de Surinaamse moskee Shaan–E–Islam. ’s ochtends was wel een buurtonderzoek gehouden. Op de buitenmuur van het drie verdiepingen tellende gebouw waren leuzen aangebracht als ’Lonsdale’, ’Theo R.I.P’. en ’Geen moskees op Zuid’, met onder elke leus een Kelten kruis, een teken dat extreemrechts gebruikt na het verbod op het voeren van hakenkruizen en ss–tekens
Een woordvoerder van de politie bevestigde dat de aandacht uitgaat naar de leuzen, maar geeft aan dat eerst zal moeten worden uitgezocht of de teksten echt in de nacht zijn aangebracht of dat ze er al eerder stonden. A. Billar, voorzitter van het moskeebestuur, zag de leuzen voor het eerst toen hij ’s nachts ging kijken naar de brand.
Hij is geschokt. „Je kunt dit gerust een terroristische aanslag noemen", vindt hij. „Brandstichten en racistische teksten schrijven, is een abnormale daad. Dat doen alleen de treurigste mensen".
Billar wijst erop dat de moskee al sinds 1982 in het pand zit en dat er nooit problemen zijn geweest. De moskee zou over anderhalf jaar verhuizen naar Rotterdam–Zuid. En ook daar hebben omwonenden volgens hem geen bezwaar tegen gemaakt. „Er is geen enkele aanleiding voor deze brandstichting. Alles is geregeld". Een andere moskeebezoeker valt hem bij en wijst er op dat de Surinaamse gemeenschap volslagen is geïntegreerd in Nederland. „Mensen die dit doen willen de vreemdelingenhaat, haat tegen moslims propageren".
Zaterdag protesteerden ongeveer veertig aanhangers van de extreemrechtse Nationale Alliantie tegen het plan voor de nieuwe moskee aan de Kreekhuizerlaan in Rotterdam–IJsselmonde, de locatie waar ook de Shaan–E–Islam naartoe verhuist. Motto van het protest was ’Stop de islamisering’.
Wethouder M. van den Anker (Veiligheid) spreekt van een „heel vervelende" gebeurtenis. Ze waarschuwt niet in complottheorieën te gaan denken. „Het onderzoek loopt. Het ligt voor hand om te wijzen naar de extreemrechtse hoek, maar het kan natuurlijk ook een moslim zijn die op deze manier aandacht vraagt. We weten het niet".
Van den Anker begrijpt dat bewoners van de Aleidisstraat zich niet veilig voelen na deze brand. „De impact van dit soort incidenten is groot, omdat er toch ook een internationaal dreigingsbeeld is. Mensen vragen zich of de buren met wie ze geen contact hebben wel te vertrouwen zijn. Wij willen extremisme aanpakken en daarvoor is het van belang dat burgers weten wat er in hun straat gebeurt en ook zaken durven te melden".
Kort na de moord op Theo van Gogh werd in november 2004 al brand gesticht bij de Mevlana Moskee die eveneens in Rotterdam–West staat. De 25–jarige man die daarvoor verantwoordelijk was, is dinsdag veroordeeld door de rechtbank.
Burgemeester Opstelten nam woensdag aan het einde van de ochtend poolshoogte in de Aleidisstraat. In deze stad praten we met elkaar als er iets is, was zijn boodschap. Opstelten gaf eveneens aan dat er wat hem betreft in Rotterdam geen ruimte is voor extremisme en radicalisme.
De PvdA–fractie in Rotterdam veroordeelde de brandstichting in felle bewoording. „Er moet een eind komen aan deze haatzaaierij, deze hetze tegen de islam. De door velen gezaaide wind is nog steeds niet uitgestormd".
De anti–racisme organisatie RADAR maakte woensdag bekend dat het aangifte heeft gedaan tegen de Nationale Alliantie (NA). In een discussie op internet werd, vooruitlopend op de demonstratie tegen de Surinaamse moskee, onder meer gesteld „dat de ordedienst is geïnstrueerd wat gas mee te nemen". Een andere oproep was „Ieder die ziet dat deze joden zich willen inmengen in het NA gezelschap ze uit de groep te trappen".