Rekenaars moeten nieuwe WAO redden
Minister De Geus van Sociale Zaken laat het Centraal Planbureau de voor- en nadelen doorrekenen van publieke en private uitvoering van de nieuwe regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Langs die weg probeert hij de patstelling in de Tweede Kamer te doorbreken.
Tijdens urenlang technisch overleg over de vernieuwing van de arbeidsongeschiktheidswetgeving (WAO) bleken de partijen in de Tweede Kamer er maandag weer niet uit te komen. De WAO moet worden opgedeeld in een regeling voor volledig arbeidsongeschikten en een regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, die dus nog best wat werk kunnen doen. Grote vraag is wie de laatste regeling mag gaan uitvoeren.
Minister De Geus kiest voor een hybride stelsel, waarin private verzekeraars nauw samenwerken met de publieke uitkeringsinstantie UWV. CDA en D66 denken aan een volledig private uitvoering. De VVD wil het echter uitsluitend aan UWV toevertrouwen, omdat private uitvoering de komende jaren zeker 6 miljard euro kost. De linkse oppositie is sowieso tegen de nieuwe wetgeving en maakt graag gebruik van de onderlinge tegenstellingen tussen de coalitiefracties.
De Geus moest maandag constateren dat er voor zijn voorstel voor een hybride stelsel geen enkele steun bestaat en dat de partijen met hun verschillende voorkeuren niet dichter bij elkaar kwamen. VVD-vice-fractievoorzitter De Vries maakte op geen enkele manier de indruk dat zij snel van haar afwijkende standpunt zal afstappen. De bewindsman lanceerde daarom het voorstel de diverse varianten door het CPB te laten doorrekenen.
Aanstaande vrijdag gaat de Kamer verder met de technische behandeling van de WAO. Voor die tijd hoopt De Geus met de resultaten van de rekenmeesters de impasse te kunnen doorbreken. Formeel houdt hij nog vast aan het hybride stelsel, maar volgens ingewijden is hij bereid akkoord te gaan met een private aanpak, als een kamermeerderheid daarvoor kiest.
Probleem is wel dat de invoering per 1 januari dan in gevaar komt. „Daar ben ik niet optimistisch over”, zei de minister in het debat. Tot nu toe heeft hij er met zijn nieuwe wetgeving juist de vaart in weten te houden. Volgende week al staat de formele plenaire wetsbehandeling op de Tweede-Kameragenda.
De linkse oppositie is tegen de nieuwe arbeidsongeschiktheidsregelingen vanuit het argument dat de huidige instroombeperkende maatregelen al voldoende effect sorteren. Ook de ChristenUnie staat sceptisch tegenover in het wetsvoorstel van minister De Geus.
De SGP is voor de nieuwe wet, omdat arbeidsvermogen erin centraal komt te staan, in plaats van arbeidsongeschiktheid. Bovendien pleitte SGP-kamerlid Van der Vlies erg voor het verhogen van de uitkering voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt te zijn.