Binnenland

Bot: Voorstel EU-begroting is „verslechtering”

De voorstellen voor een Europese begroting voor de periode 2007 tot en met 2013 zijn volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken een „verslechtering” voor Nederland.

ANP
13 June 2005 06:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

De kloof met andere nettobetalers als Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Frankrijk zou in de ogen van de bewindsman „nog groter worden”.

Volgens Bot trekt huidig EU-voorzitter Luxemburg in de voorstellen nog steeds te veel geld uit voor landbouwsteun en hulp aan achtergestelde regio’s, waar Nederland naar verhouding weinig gebruik van maakt. Nederland zou wel te veel moeten blijven betalen, ondanks een geplande korting op de nettocontributie van 350 tot 500 miljoen euro.

„Het is kennelijk zo dat er in de EU een paar zijn die niet alleen de cake moeten bakken en aandragen, maar er ook nog maar een klein stukje van krijgen”, aldus Bot zondag na afloop van overleg met zijn EU-collega’s. De EU-regeringsleiders moeten volgende week vrijdag in principe een akkoord bereiken over de begroting. Volgens Bot zal dit „een stuk moeilijker worden” dan zes jaar geleden, toen in Berlijn nog een grote begrotingsronde plaats vond.

Het overleg op zondagavond in Luxemburg leverde geen resultaat op. „Iedereen heeft nog eens zijn liedje van verlangen gezongen”, stelde Bot. Duitsland heeft wel aangegeven af te willen van de lijn die Berlijn tot nu toe heeft gevolgd samen met Nederland en vier andere stevige nettobetalers om de begroting te beperken tot 1,0 procent van het bruto nationaal product, de totale inkomsten, van de EU. „Mijn Duitse collega heeft aangegeven te willen bewegen als iedereen dat doet”, zei Bot daarover.

De Britten houden vast aan hun automatische korting van tweederde op hun nettobijdrage aan de EU. Van een gefaseerde afbouw daarvan willen zij niet weten. De Britse premier Blair gaf afgelopen week al aan alleen over een wijziging van de korting of rebate te willen praten als ook het Europese landbouwbeleid opnieuw onder het mes kan komen. Frankrijk heeft zondagavond aangegeven daar weer niet over te willen praten.

Bot wil geen bedrag noemen dat Nederland per se wil besparen op de EU-bijdrage. Een groot deel van de neestemmers in het referendum over de Europese grondwet deed dat juist, omdat zij vinden dat Nederland te veel betaalt aan Europa.

Volgens de CDA-minister maakt Luxemburg „verkeerde keuzes” door in de voorstellen juist fors te besparen op justitie, economische vernieuwing en „onderdelen van het nieuwe Europa dat wij juist graag zien”, terwijl de hulp aan achtergebleven regio’s en boeren juist overeind blijft.

Bot betreurt ook dat Luxemburg geen algemene korting voorstelt voor alle grote nettobetalers als Nederland, Duitsland en Zweden, maar alleen met een regeling voor zeven jaar komt. „Daarmee zit ik in het donker. „Als het om berekeningen voor 2006 gaat, worden de verschillen tussen Nederland en Duitsland ook steeds groter”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer