Adoptie gezonde kinderen vaker in eigen land
Gezonde kinderen worden steeds vaker geadopteerd in het land van geboorte. Nederlandse adoptiebureaus krijgen daardoor vaker te maken met kinderen die speciale zorg nodig hebben, de zogenoemde special needs kinderen.
Volgens S. Visser van de Stichting Adoptie Voorzieningen stimuleren de overheden de lokale opvang van kinderen en lukt dat steeds beter. „Vooral jonge gezonde baby’s worden in eigen land opgenomen, special needs kinderen komen vaak in het buitenland terecht", aldus Visser.
Special needs kinderen zijn vaak al iets ouder, vanaf 2 á 3 jaar, of hebben een medische achtergrond of beperking, lichamelijk of geestelijk. Ook F. Juffer, bijzonder hoogleraar adoptie aan de Universiteit van Leiden signaleert een toename van het aantal adoptiekinderen die speciale aandacht nodig hebben. „Ik schat dat ongeveer eenderde van de buitenlandse adoptiekinderen special needs kinderen zijn", aldus Juffer.
„Deze kinderen passen vaak niet in het beeld dat ongewenst kinderloze stellen hebben van een kind", legt Visser uit. „Hun wens gaat vaak niet in vervulling. Maar het belang van de kinderen staat voorop. Adoptiebureaus zoeken naar geschikte ouders en niet naar kinderen".
Binnenlandse adoptie neemt bijvoorbeeld in India en Brazilië toe. „In veel gevallen betekent dit dat meer kinderen uit kindertehuizen in ontwikkelingslanden geholpen kunnen worden met een plekje in een gezin", legt Juffer uit. Die kinderen gaan daar volgens onderzoek wat betreft intelligentie en schoolprestaties op vooruit. Adoptiekinderen doen het beter vergeleken met de kinderen die achterblijven in een kindertehuis.
Overigens neemt internationale adoptie nog steeds toe. Volgens Juffer betreft het jaarlijks 40.000 kinderen uit meer dan 100 landen. „In een land als Spanje bijvoorbeeld is het aantal buitenlandse adoptiekinderen opeens flink toegenomen, met vooral veel kinderen uit China. Ook in Amerika, in Europa en ook in Nederland komt het grootste aantal adoptiekinderen momenteel uit China".
De Stichting Adoptie Voorzieningen constateert verder dat de overheid zich terugtrekt uit de adoptieprocedure. Adoptieouders betalen sinds een jaar de verplichte voorlichtingsfase (900 euro) zelf en ook de kosten voor het gezinsonderzoek komen in de toekomst voor eigen rekening. „Het ministerie van justitie vindt de adoptieprocedure een particuliere aangelegenheid, terwijl het eerder werd gezien als een beschermingsmaatregel. Er is een duidelijke omslag van de overheid ten aanzien van adoptie", aldus Visser.
In Almere wordt zaterdag tijdens de Wereldkinderendag met ouders en deskundigen gedebatteerd over adoptie.