Conflict huisartsenzorg wordt grimmiger
Het conflict tussen huisartsen, het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars lijkt zich te verharden. Het ministerie van Volksgezondheid en de huisartsen lijken aan te sturen op intrekking van het plan om de huisartsen met 90 miljoen euro te korten op hun budget. De koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN is daar faliekant op tegen.
Dat bleek donderdagavond na afloop van een onderhandelingsronde tussen het ministerie en de Landelijke Huisartsen Vereniging. Voorzitter B. Vos van de huisartsenvereniging liet na afloop van de onderhandelingen doorschemeren dat de besprekingen zover zijn gevorderd dat het plan voor de 90 miljoen van tafel kan. Dat was een harde eis van de huisartsen. Volgens Vos is het van belang dat de zorgverzekeraars zich vanaf nu bij de onderhandelingen aansluiten. Zij immers zijn nauw betrokken bij de uitvoering van de huisartsenzorg in de toekomst. De zorgverzekeraars kregen donderdagavond meteen na afloop van het overleg een uitnodiging om maandag bij een nieuwe onderhandelingsronde aanwezig te zijn.
Een woordvoerder van de koepelorganisatie ZN liet donderdagavond echter weten dat zijn organisatie de uitnodiging in beraad houdt.
Volgens hem kan er geen sprake van zijn dat de 90 miljoen euro van tafel gaat. Het bedrag is, naar de mening van de zorgverzekeraars, juist hard nodig om de huisartsenzorg te moderniseren. Daarbij speelt dat het ministerie en de huisartsen een onafhankelijk voorzitter van buitenaf willen aantrekken om de verdere onderhandelingen tussen de drie partijen te stroomlijnen. De zorgverzekeraars willen eerst weten wie die voorzitter wordt voordat ze aanschuiven.
Voorzitter Vos van de huisartsenvereniging liet donderdagavond nog eens weten dat hij zich onmiddellijk terugtrekt uit de onderhandelingen als de andere partijen weigeren de korting van 90 miljoen euro in te trekken. De huisartsen hebben eerder gedreigd opnieuw te gaan staken als de onderhandelingen spaak lopen.
Het conflict tussen de huisartsen aan de ene kant en de zorgverzekeraars en minister Hoogervorst van Volksgezondheid aan de andere kant speelt al maanden. Het ministerie wil de huisartsenzorg efficiënter maken. De zorgverzekeraars krijgen in het nieuwe plan een belangrijke rol als kostenbewaker. De huisartsen zijn bang de zeggenschap kwijt te raken over hun patiënten. Eind mei hebben de huisartsen drie dagen massaal gestaakt om te protesteren tegen de vernieuwingsplannen. Een van de meest gevoelige punten uit het plan is het voorstel om 90 miljoen euro te korten op het budget voor huisartsen. De zorgverzekeraars krijgen zeggenschap over het geld en kunnen het bij wijze van premie teruggeven aan de huisartsen als die goed werk leveren.
De drie partijen gingen de afgelopen maanden rollebollend over straat. De huisartsenvereniging wilde in eerste instantie alleen onderhandelen met het ministerie als de zorgverzekeraars thuisbleven. Nu liggen, op hun beurt, de zorgverzekeraars dwars.