Nijmegen: Meng zwarte en witte wijken
De gemeente Nijmegen wil maatregelen nemen om te voorkomen dat zogenoemde zwarte wijken verder verkleuren.
De gemeente wil dat beleid ook toepassen op witte wijken in de stad. Het gemeentebestuur overweegt dat te doen door huurwoningen in die wijken voornamelijk toe te wijzen aan mensen met de gewenste achtergrond.
Dat staat in een voorstel dat het Nijmeegse college van B en W deze week heeft besproken. Achtergrond van het plan is te voorkomen dat er een verdere tweedeling in de stad ontstaat. Nijmegen nam daarvoor, net als andere steden met relatief veel allochtone inwoners, eerder al maatregelen als sloop en renovatie van verouderde stadswijken en het koppelen van arbeidseisen aan de toewijzing van bepaalde woningen. Het stadsbestuur denkt nu aan het stellen van grenzen aan aantallen allochtonen en autochtonen in wijken.
„Toewijzing op grond van huidskleur is bijzonder effectief om verkleuring van stadswijken te voorkomen. De vraag is echter of dat middel niet erger is dan de kwaal. Tot nu toe is de discussie daarover taboe, terwijl het hele land de mond wel vol heeft over hoe erg het is dat er zwarte en witte wijken ontstaan. Die knuppel willen we in het hoenderhok gooien”, aldus verantwoordelijk wethouder P. Depla woensdag.
Uit recent onderzoek is volgens het stadsbestuur gebleken, dat in een aantal wijken de verkleuring van wit naar zwart snel gaat. Dat komt vooral door een geboorteoverschot bij allochtone bewoners en het feit dat steeds meer witte bewoners dergelijke wijken verlaten. In het zuid-westelijk deel van de stad zijn al wijken waar meer dan driekwart van de bewoners van allochtone afkomst is, terwijl in het oostelijke stadsdeel bijna volledig witte wijken zijn, waar ook bijzonder weinig wordt verhuisd.
De spreidingsvoorstellen van het stadsbestuur worden de komende maanden met allerlei partijen besproken. In die tijd wordt ook duidelijk of de Tweede Kamer akkoord gaat met de zogenoemde Rotterdam-wet, die het mogelijk maakt kansarmen in bepaalde wijken uit te sluiten. Als die wet er komt, is uitsluiting op grond van etniciteit volgens Nijmegen ook mogelijk.
„We willen het debat politiek scherp neerzetten. Als iedereen zegt dat het onwenselijk is om te spreiden op grond van huidskleur, prima, maar dan is de discussie ook gesloten. Dan gaan we verder met andere maatregelen, die minder effectief zijn en dan moeten we gewoon accepteren dat sommige wijken helemaal wit of zwart zullen zijn, hoe graag we ook een ongedeelde stad willen behouden”, aldus Depla. In het najaar willen B en W een definitief spreidingsvoorstel doen aan de gemeenteraad.