Grimmige sfeer bij politieactie tegen Remkes
De stemming bij de demonstratie van ongeveer 2000 boze politiemensen in Goes waar minister Remkes van Binnenlandse Zaken heen was gekomen, was woensdag opvallend grimmig. De agenten lieten ondubbelzinnig merken dat ze het de bewindsman als hun werkgever zeer kwalijk nemen, dat hij verslechterde werkvoorwaarden voor ze doorvoert.
Een striemend fluitconcert was wellicht nog het meest onschuldige moment. Nadat Remkes na zijn korte toespraak het podium had verlaten, raakte hij onderweg naar een nabijgelegen congreszaal in de verdrukking tussen woedende, joelende, schreeuwende en fluitende agenten en vertegenwoordigers van de media die er verslag van deden. Remkes noemde het na afloop echter een „overwegend beschaafd" protest. „Het kon door de beugel", zei hij. Ook vond de minister dat agenten hem mogen uitfluiten.
Woensdag was de eerste actiedag in een reeks. Vanaf zondagavond 23.00 uur zal de politie dertien dagen lang 24 uur per dag actievoeren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag, zei voorzitter H. van Duyn van de Nederlandse Politiebond. Het is de bedoeling dat ook deze „Blauwe Belegering" een „grimmig karakter" krijgt, waar het publiek geen last van zal hebben.
Brengen de acties helemaal geen beweging in het standpunt van Remkes, dan volgen er na de zomer keiharde acties, kondigde Van Duyn na het vertrek van Remkes aan. „De stekker gaat er dan uit", riep hij de demonstranten toe, in het jargon dat politici volgens hem toch moeten begrijpen. Achteraf zei hij dat „de stekker eruit" betekent dat de politie „massaal het werk zal stilleggen". „Alleen de noodhulp zal dan nog van kracht zijn", legde hij uit. „Voor de rest zal er dan geen blauw op straat te zien zijn".
Remkes zei dat de onderhandelingen over nieuwe regelingen voor de politie wat hem betreft donderdag weer verder gaan, zolang de gesprekken maar op basis van feitelijke informatie en met een zakelijke insteek worden gevoerd. „Wij worden weer genaaid", zongen de agenten in koor, terwijl boven hun hoofden een politiehelikopter cirkelde. Eerder hadden ze al herhaaldelijk, ook in het gezicht van Remkes, „Wij zijn, wij zijn woedend" gescandeerd.
Wat Remkes eventueel nog te bieden heeft in het overleg met de politievakbonden, wilde hij na afloop niet zeggen. De VVD–bewindsman zei wel bereid te zijn naar mogelijkheden te kijken voor specifieke maatregelen die tegemoet komen aan de zware werkomstandigheden van de politie. De bonden benadrukten alleen nog te willen onderhandelen als er uitzicht is op een goed resultaat.
Brigadier A. Dubois van de politie Zeeland was een van de demonstranten, van wie de meesten een fluoriserend hesje droegen met daarop de tekst Veiligheid in gevaar. Hij legde uit waarom de politiemensen zo enorm kwaad zijn. „De voorgenomen maatregelen hebben grote gevolgen voor de inkomens van ons en voor onze sociale voorzieningen. Gemiddeld raken we straks 20 procent van ons inkomen kwijt. Voor de grote groep mensen die het zware werk op straat moeten doen, betekent dat een verlies van 300 tot 400 euro per maand. Ook moeten we ons bij het nieuwe ziektekosten stelsel op eigen kosten flink gaan bijverzekeren. Dat gaat eveneens heel veel geld kosten. Het is asociaal om dit van de mensen te vragen die toch al onder zeer zware omstandigheden moeten werken".
De brigadier wijst er ook nog op dat de kwaliteit van het politiewerk zal verslechteren als politiemensen tot hun 65 ste jaar moeten blijven doorwerken. „Je kunt van iemand van 65 nou eenmaal niet verwachten dat hij hetzelfde presteert als een jonge collega die hem zou vervangen. Dat lijkt me logisch".