„Ik ben een gevaar voor jonge agenten”
Politiebonden hebben het helemaal gehad met minister Remkes (Binnenlandse Zaken). Ze vinden dat de bewindsman hen te zwaar treft in de portemonnee en een loopje neemt met arbeidsvoorwaarden. Woensdagmorgen begon in Goes een massaal agentenprotest.
Rond elf uur stroomt het plein voor de Zeelandhallen in Goes vol met agenten. „Remkes, wij zijn woedend!” scanderen de demonstranten, voorzien van gele hesjes en oranje petjes.
De honderden agenten joelen hard als de minister het podium beklimt. Remkes laat weten open te staan voor onderhandelingen. „De deur op Binnenlandse Zaken staat open. We moeten om tafel, maar niet hier op het plein.”
Inspecteur E. Paliwoda uit Middelburg, gewapend met een oranje petje, is ook van de partij. De 55-jarige agent zit vooral in zijn maag met het feit dat hij drie jaar langer, tot 63 jaar, zal moeten doorwerken en dan ook nog eens 70 procent in plaats van 80 procent overhoudt. „Ik kan ermee leven dat de pensioenregeling geleidelijk aan wordt veranderd, maar nu valt het rauw op ons dak. Met mijn conditie kan ik niet meer volop meedraaien. Ik ben een gevaar voor mijn jonge collega’s. Ik kan me voorstellen dat de jongere garde het niet leuk vindt als er zo’n ouwe bok in de auto springt. Daarom is doorwerken tot 63 jaar niet goed, zeker niet als je in de buitendienst zit.”
Onder meer oudere agenten hebben te lijden onder de door Remkes voorgestelde maatregelen met betrekking tot het prepensioen, schetst Hans van Duijn. „De voorstellen zijn dat mensen langer moeten doorwerken. Maar ik spreek agenten van eind vijftig die echt niet meer kunnen. De minister houdt onvoldoende rekening met de zwaarte van het vak.”
Een ander pijnpunt is het nieuwe zorgstelsel, waar de Eerste Kamer naar verwachting groen licht voor geeft. De bonden stellen dat diverse politiemensen er in het nieuwe systeem, dat komend jaar in werking moet treden, op achteruit zullen gaan.
Houden de bonden er te weinig rekening mee dat iedereen in dit land de broekriem moet halen? Van Duijn: „Wij willen niet beter behandeld worden. Wij zijn vorig jaar net als anderen akkoord gegaan met het uitblijven van een loonstijging. Maar wij willen niet onevenredig veel inleveren.”
Het ministerie van Binnenlandse Zaken plaatst vraagtekens bij de berekeningen van de politiebonden. „De bonden werken met aannames die niet kloppen. We hebben geen voorbeelden kunnen vinden van politiemensen die er zo fors op achteruitgaan”, aldus J. Goet, directeur politie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren.
De betoging in Goes vanmorgen was de start van een aantal acties. Volgens Van Duijn van de NPB zal het publiek de eerste weken geen last hebben van de acties.
Zie ook pag. Binnenland: ”Gemeenten: Morgen geen landelijke actie”.