Binnenland

Zorgen om grotere armoede in Nederland

Arme mensen krijgen het steeds moeilijker en vragen de kerken vaker om hulp. Dat is dinsdag gebleken uit een onderzoek van Kerkinactie van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Ruim eenderde van de diaconieën zegt dat het aantal aanvragen om hulp in 2004 is gestegen (38,4 procent van de 911 respondenten).

ANP
7 June 2005 15:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:37
ALMERE - ,,Ik heb binnen anderhalf jaar tijd tweehonderd sollicitatiebrieven gestuurd maar omdat ik 53 jaar oud ben, maak ik geen enkele kans meer op de arbeidsmarkt. De situatie waarin ik mij nu bevind, is levenslang. De Almeerder Cees Braam is een van d
ALMERE - ,,Ik heb binnen anderhalf jaar tijd tweehonderd sollicitatiebrieven gestuurd maar omdat ik 53 jaar oud ben, maak ik geen enkele kans meer op de arbeidsmarkt. De situatie waarin ik mij nu bevind, is levenslang. De Almeerder Cees Braam is een van d

Vorig jaar besteedden de PKN–kerken bij elkaar ruim 4,5 miljoen euro aan financiële hulp (giften en leningen) aan ongeveer 7800 gezinnen en individuen. De helft van de diaconieën komt ook over de brug met voedsel of kleren en bij het zoeken naar hulp bij instanties.

De hulpvragers zijn met name mensen zonder betaald werk, alleenstaande ouders met kinderen, asielzoekers, gehandicapten en chronische zieken en ouderen.

Ook de Stichting Voedselbank Nederland deed dinsdag van zich spreken. Mensen die een wekelijks voedselpakket krijgen van de Voedselbank, hebben veelal helemaal geen geld om eten te kopen, zei voorzitter C. Sies. Hij stelde dat steeds meer mensen ver onder het minimumbedrag voor een aanvraag zitten. Aanmeldingen voor een voedselpakket worden toegewezen als mensen onder een financieel minimum zitten. Zo mag een eenpersoons huishouden maximaal 150 euro overhouden om te eten, een tweepersoons huishouden 200 euro.

Mensen die gebruik maken van de Voedselbank, worden niet alleen steeds armer, ook gaan steeds meer mensen gebruik maken van de dienst. De stichting begon drie jaar geleden met hulp aan dertig gezinnen. Begin 2004 voorzag de organisatie duizend tot 1200 huishoudens van een doos vol levensmiddelen en inmiddels is dat opgelopen tot 4000 gezinnen (ongeveer 12.000 mensen).

De PKN en de Raad van Kerken uitten dinsdag stevige kritiek op het armoedebeleid van het kabinet. „We moeten alweer enkele jaren constateren dat armoede in ons land weer toeneemt, terwijl de politieke aandacht ervoor afneemt", zei I. Bakker, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland.

„Armoede in Nederland is terug van eigenlijk nooit weggeweest", constateerde synodevoorzitter J. Heetderks van PKN. Hij vraagt de overheid „met klem" om nieuw beleid te ontwikkelen waardoor mensen met de laagste inkomens meer lucht krijgen. „Het is hoog tijd dat –naast de inzet op werk– ook wordt ingezet op een substantiële verbetering van de inkomens van de minima".

De PKN’er vindt het zeer zorgelijk dat steeds meer mensen voor hulp bij de kerk aankloppen. Hij wijst erop dat Nederlanders recht hebben op een fatsoenlijk bestaansminimum en dat de overheid die verplichting niet altijd nakomt. „Diaconale hulp kan geen vervanging van dat recht zijn", aldus Heetderks. De Raad van Kerken en PKN pleiten er onder meer voor dat de overheid actiever wordt bij het helpen van arme Nederlanders.

Volgens het CDA is het armoedebeleid van de overheid en het krijgen van hulp veel te ingewikkeld. Bovendien moeten mensen met een smalle beurs zich minder makkelijk in de schulden kunnen steken, vindt Tweede–Kamerlid Verburg. Volgens haar moeten kredietverlenende instanties veel meer worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. „Mensen kunnen bij wijze van spreken met een telefoontje al 10.000 euro lenen".

PvdA–Kamerlid Noorman wijst erop dat eenderde van de alleenstaande ouders is aangewezen op de bijstand, doordat ze door de zorg voor een kind tijdelijk niet in staat zijn volledig in eigen inkomen te voorzien. Volgens haar moeten deze ouders op financiële steun kunnen rekenen als ze een deeltijdbaan krijgen.

GroenLinks deed dinsdag een klemmend beroep op minister De Geus (Sociale Zaken) om de koopkracht van de zwaksten te verbeteren. De Geus vindt dat de overheid al een sluitend systeem van sociale zekerheid waarborgt. „Als mensen in nood zijn, kunnen ze een beroep doen op de bijstand en via de bijzondere bijstand kan maatwerk geleverd worden", laat hij via een woordvoerster weten. De Geus heeft de Kamer toegezegd dat hij nog dit jaar komt met een plan van aanpak om de schuldhulpverlening te verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer