Burentwist Elburg en Oldebroek
De Veluwse buurgemeenten Elburg en Oldebroek hebben een conflict. Ze kunnen het niet eens worden over de aanleg van het door Elburg felbegeerde bedrijventerrein Broeklanden aan de oostkant van de stad. Oldebroek vindt dat een industrieterrein op die plek het landschap aantast.
Gedeputeerde Th. Peeters organiseerde eind vorige week nog een overleg om de twee partijen nader tot elkaar te brengen. Volgens zijn woordvoerder is dat gesprek op niets uitgelopen.
De gemeenteraad van Elburg besliste in april dat Broeklanden er moest komen, om het bedrijfsleven in Elburg de „broodnodige ruimte” te geven. Volgens het college is een betere plek niet voorhanden.
Elburg zit wat betreft bedrijvigheid niet erg ruim in zijn jasje, omdat het Veluwse stadje ligt ingeklemd tussen gebieden met waardevolle natuur. Bijna de helft van de beroepsbevolking is afhankelijk van werk elders. Om te voorkomen dat dit percentage nog groter wordt, wil de gemeente meer bedrijventerreinen. Broeklanden sluit aan bij het bestaande industrieterrein Oostendorp en is bereikbaar vanaf de A28.
Een woordvoerder van de gemeente Elburg betreurt de gang van zaken. Het is hem niet bekend hoe het nu verder moet. „Als Oldebroek echt dwars wil liggen, kan het procederen tot aan de Raad van State. Dat zou voor Elburg een enorme vertraging betekenen van de plannen om bedrijven meer ruimte te geven.”
Wethouder J. Klein van de gemeente Oldebroek is niet van plan de strijdbijl te begraven. Hij meent dat de komst van Broeklanden strijdig is met het provinciaal beleid.
Bij het overleg van vorige week bleken volgens hem oude afspraken tussen Elburg en de provincie Gelderland mee te spelen. „De gemeente Elburg wilde in eerste instantie -met goedkeuring van de provincie- een industrieterrein aan het Drontermeer bouwen, maar dat heeft het ministerie van VROM tegengehouden.”
Volgens Klein heeft Elburg daarom zijn plannen gewijzigd in een industrieterrein op de grens met de gemeente Oldebroek. De plek wordt volgens hem in het streekplan van de provincie zelfs „een zeer waardevol weidegebied” genoemd.
„Als gemeente hebben we van meet af aan tegen deze plannen geprotesteerd, maar daar is de gemeente Elburg niet op ingegaan. Daarom gebruikt Oldebroek zijn formele recht om in te spreken. Bovendien heeft de gemeente Elburg het industrieterrein niet werkelijk nodig. Wij willen geen stukje natuur opofferen voor een slechts tijdelijke oplossing. Een paar jaar geleden hebben we met de regio een convenant getekend voor een regionaal bedrijventerrein op Dronts grondgebied vanaf 2015. Er moeten dus tien jaren worden overbrugd.”
Klein ziet daartoe genoeg mogelijkheden voor Elburg. „Het zou bedrijventerrein Kruismate kunnen revitaliseren. Daar staat op dit moment een behoorlijk aantal panden leeg.”
Een andere tijdelijke oplossing dient zich volgens de Oldebroekse wethouder aan in Nunspeet. „Daar komt een regionaal bedrijventerrein van 30 hectare, terwijl Nunspeet zelf maar 15 hectare nodig heeft. Bovendien zouden Elburgse bedrijven ook nog uit kunnen wijken naar het regionale bedrijventerrein dat Hattemerbroek straks krijgt.”