Binnenland

Overlast door zwaar onweer

Zwaar onweer heeft vrijdag hinder veroorzaakt in het verkeer. De avondspits was twee keer drukker dan normaal, in Amsterdam kwam het metroverkeer in de avond tot stilstand en in Den Haag was het Centraal Station een tijdje onbereikbaar voor trams. Hetzelfde gold voor het inkomende vliegverkeer op Schiphol.

Binnenlandredactie
3 June 2005 14:38Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Het KNMI waarschuwde vrijdag aan het begin van de middag voor onweersbuien en windstoten door het warme weer. Zware windstoten bleven uit, verklaarde een woordvoerder vrijdagavond, maar het onweer was „behoorlijk zwaar.” Ook de voorspelde wateroverlast bleef voorzover bekend uit. Het zware weer trok in de afgelopen nacht over Drenthe en Groningen weg.

Door zware regenbuien was de avondspits vrijdagavond twee keer drukker dan normaal. Op het drukste moment, tussen 17.00 en 17.30 uur, stonden er 54 files met een totale lengte van 289 kilometer, meldde de ANWB. De verkeerscentrale telde ook meer ongevallen.

De drukte concentreerde zich rond Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De langste file stond op de A12 naar Utrecht. Tussen Zoetermeer en Nieuwerbrug reed het verkeer over 23 kilometer langzaam.

Als gevolg van blikseminslag was in Amsterdam sinds 18.30 uur vrijdagavond vrijwel geen metroverkeer mogelijk. Het voertuigvolgsysteem viel uit, waardoor wissels en seinen niet meer waren aan te sturen en rijden te gevaarlijk werd, verklaarde een woordvoerder van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB.

Alle voertuigen op een groot deel van de lijnen werden stilgezet. Reizigers werden met omroepen op de hoogte gehouden. Ook was er personeel aanwezig op de drukste stations. De perrons werden afgesloten om drukte en chaos te voorkomen. Het GVB zette bussen in tussen diverse stations. Het was gisteravond om 22.45 uur nog onduidelijk hoe lang de storing ging duren.

Van en naar Den Haag Centraal Station was vrijdagavond enkele uren geen tramverkeer mogelijk. De beide tramplatforms hadden last van een stroomstoring, meldde de HTM. Blikseminslag in de bovenleiding was vermoedelijk de oorzaak.

Vooral in het midden van het land zorgde blikseminslag voor vertragingen in het treinverkeer, constateerde de railverkeersleiding. Tussen Nijmegen en Boxmeer reden geen treinen en tussen Almere en Amsterdam reden minder treinen. Met in het achterhoofd de waarschuwing van het KNMI viel dat volgens een woordvoerder „reuze mee.”

Het inkomende vliegverkeer op luchthaven Schiphol liep door de weersomstandigheden vertragingen op tot anderhalf uur. Volgens een woordvoerster was Schiphol er wel op voorbereid, omdat de depressie ruim van tevoren was aangekondigd. De luchthaven had slechts één landingsbaan beschikbaar gesteld. Normaal zijn dat er vroeg in de avond twee. Eén vlucht moest uitwijken. Veel passagiers van gelande vliegtuigen mochten niet van boord. Twee uur lang mocht de slurf van de gate niet aan een vliegtuig worden gekoppeld uit angst voor blikseminslag.

In Overijssel zijn vrijdagavond enkele tientallen bomen omgewaaid tijdens hevige onweersbuien. In Zenderen beschadigde een omgewaaide boom een stal van een boerderij. In Giethoorn sloeg de bliksem in een boerderij, waarbij brand ontstond. De brandweer kon het vuur doven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer