Massaal nee tegen Europese grondwet
Nederland heeft woensdag met een overweldigende meerderheid nee gezegd tegen de Europese grondwet. De einduitslag: Tegen 61,6 procent, voor 38,4 procent. Dit bij een opkomst van 62,8 procent. Het kabinet zal het voorstel voor de grondwet nu intrekken, kondigde vice–premier Zalm woensdagavond aan.
De afwijzing in Nederland was een stuk groter dan in Frankrijk, waar zondag 55 procent van de bevolking nee zei tegen de grondwet. De opkomst was met 62,8 procent ook veel hoger dan verwacht. Vooraf hadden CDA en PvdA gezegd de uitslag te zullen respecteren bij een opkomst van minstens 30 procent.
Premier Balkenende toonde zich „zeer teleurgesteld" over de de uitslag. De premier zal zijn Europese partners duidelijk maken dat „aan het Nederlands nee recht gedaan" moet worden. Het tempo van de uitbreiding van de EU, de hoge financiële bijdrage van Nederland aan Brussel en het verlies van Nederlandse soevereiniteit ziet Balkenende als de belangrijkste motieven van de tegenstemmers.
Ook het jakamp in de Tweede Kamer (de grote meerderheid van de partijen) is teleurgesteld over de uitslag. Volgens fractievoorzitter Verhagen van het CDA heeft de bevolking duidelijk gemaakt dat „Europa te snel gaat". Hij pleitte voor „een pas op de plaats" om te kunnen werken aan herstel van vertrouwen in de Europese samenwerking.
PvdA–leider Bos noemde de hoge opkomst „een overwinning van de democratie". Volgens hem blijkt uit het massale nee niet dat de kiezers anti–Europees zijn, maar dat zij „onvoldoende vertrouwen hebben in het tempo en de richting van de Europese samenwerking".
VVD–aanvoerder Van Aartsen wil „een periode van reflectie". Balkenende zou daarvoor moeten pleiten op de komende EU–top. „De kiezer heeft intuïtief aangegeven dat dit verdrag een stap te ver was. Die boodschap is duidelijk bij ons overgekomen. Het kabinet moet niet proberen het verdag later opnieuw in de Kamer aan de orde te stellen".
D66–leider Dittrich is „apetrots" op de hoge opkomst. Het referendum is nu volgens hem „niet meer uit Nederland weg te denken". Over de uitslag zei hij dat het neekamp antwoord moet geven op de vraag hoe het verder moet met Europa.
GroenLinks–leider Halsema vindt de uitslag „ontzettend balen", maar ze heeft geen spijt van het referendum, waartoe haar partij samen met D66 en PvdA het initiatief nam.
De grootste tegenstander van de grondwet, het onafhankelijke Kamerlid Wilders, stelde in een eerste reactie „trots te zijn op de Nederlandse bevolking". „Het zou het kabinet ook sieren als deze de eer aan zichzelf zou houden". Bij een spoeddebat over de uitslag van het referendum donderdag wil Wilders een motie van wantrouwen tegen het kabinet indienen. Dat is overigens niet van plan op te stappen.
Kamerlid Van Bommel van de SP, die ook fel campagne heeft gevoerd tegen de grondwet, is zeer verheugd over de uitslag. Volgens hem staat de Nederlandse regering nu in de onderhandelingen met de andere EU–landen sterker, omdat ze zich gesteund weet door het nee van de Nederlandse kiezers.
Europarlementariër Blokland van de Christenunie/SGP – eveneens tegen de grondwet – ziet in de uitslag een teken dat „de ontevredenheid over het gevoerde beleid in de EU zeer breed aanwezig is". De EU moet volgens hem „haar takenpakket afslanken".
Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zei in een eerste reactie dat „Europa niet het probleem, maar de oplossing is". Premier Juncker van huidig EU–voorzitter Luxemburg vindt net als Balkenende dat het ratificatieproces van de grondwet in de andere EU–landen moet doorgaan.