Werkgever discrimineert op grond van leeftijd
Werkgevers discrimineren vaak in advertenties als zij om een „jong en dynamisch” nieuw personeelslid vragen. Dat zei voorzitter mr. A. G. Castermans van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) maandag tijdens een persbijeenkomst.
De totstandkoming van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL) leidde bij de commissie tot het grootste aantal verzoeken en vragen over één thema binnen een jaar. Van de 500 verzoeken om een oordeel hadden er vorig jaar maar liefst 125 betrekking op deze vorm van discriminatie.
Daarmee stond discriminatie op grond van leeftijd voor het eerst in tien jaar boven aan de ranglijst van zaken waarover de commissie zich moet buigen, in plaats discriminatie op grond van geslacht.
Castermans: „Wij hebben inmiddels tien zaken over advertenties gehad. Tot dusver hebben we geen werkgever meegemaakt die erin is geslaagd uit te leggen waarom een leeftijdseis gerechtvaardigd was.”
De tien behandelde klachten over het selecteren op leeftijd bij werving komen uit het bankwezen, de it-sector, de horeca, bemiddelingsbureaus en supermarkten. De CGB gaat nu verder aan de slag met een onderzoek van antidiscriminatiebureaus, die circa honderd personeelsadvertenties tegen het licht hebben gehouden.
De laatste tijd komen er vooral veel klachten binnen over supermarkten. Volgens voorzitter A. Blokland van de jongerenvakbond maken werkgevers in deze sector zich schuldig aan discriminatie door jongeren na een paar tijdelijke contracten de laan uit te sturen omdat ze te duur worden. Ook wordt ronduit gezegd dat iemand als twintiger te oud is om te solliciteren naar een baan als vakkenvuller of caissière. CNV Jongeren kwam de praktijken op het spoor via een eigen meldpunt, waar inmiddels 79 klachten zijn binnengekomen.
J. van Well, bij supermarktkoepel CBL hoofd van de afdeling personeel en opleiding, erkent dat een werkgever hoort te weten dat een leeftijdseis stellen zonder objectieve motieven is verboden. Wel wijst hij erop dat jongeren vaak in een supermarkt niet hun toekomstig beroep zoeken, maar willen bijverdienen en werkervaring opdoen. „Na drie tijdelijke contracten staat een werkgever voor de vraag: Wil ik met deze jongere verder en bied ik hem een vast contract aan?”