Buitenland

„Nederland verwordt bij nee van leider tot lijder”

„Als het referendum over de grondwet in Nederland een afwijzing oplevert, worden we van een leider een beetje een lijder in Europa”, meent Camiel Eurlings, aanvoerder van de CDA-delegatie in het Europees Parlement.

A. A. C. de Rooij
30 May 2005 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:35

De christen-democraat haalt een recente uitspraak aan van oud-president Lansbergis van Litouwen. „Die zei het pakkend: het lijkt wel of de grondleggers van de EU altijd een streepje voor hebben.”

Daaraan voegt hij toe: „Maar op dit moment vraagt iedereen zich af, zo merk ik in Brussel: Wat is er in Nederland aan de hand? Jullie proberen steeds en nadrukkelijk om aan het roer te staan en nu die negatieve stemming. We moeten niet dramatiseren, maar als je de zaken reëel benadert, ben ik toch bang dat we bij een nee vanuit de kopgroep naar de achterhoede verdwijnen.”

Eurlings voert elke dag volop campagne om mensen tot een jastem te bewegen. „Natuurlijk, de inhoud van het voorliggende document had beter gekund; er blijft altijd wat te wensen over. Vergeleken met ’Nice’, op basis waarvan de Unie momenteel functioneert, heeft de nieuwe opzet echter veel voordelen. De keuze is: blijven we stilstaan of zetten we een stap vooruit.”

Hij somt op: „De EU was tot nu toe vooral gericht op de economie. Zeker, dat heeft ons rijkdom opgeleverd, maar daarbij mogen we het niet laten. Voor het eerst in de geschiedenis van het Europese project klinkt in een verdrag door dat het inderdaad om meer gaat dan markt en munt. De grondwet -een niet correcte naam trouwens- legt waarden vast, Europa wordt een waardegemeenschap.”

„Pure winst is ook de periodieke dialoog voortaan met de kerken. Dat oogst in religieuze kringen breed waardering. Verder krijgen we meer democratie en meer transparantie. De nationale parlementen beschikken straks over grotere zeggenschap. Ze kunnen de Europese Commissie verzoeken een wetsvoorstel te heroverwegen als ze vinden dat het onderwerp bij de lidstaten thuishoort en de openbaarheid van vergaderingen biedt hun de gelegenheid de eigen ministers beter te controleren.”

De europarlementariër: „Deze grondwet geeft aan waarover Europa iets te zeggen heeft en waarover niet. Iedereen die bang is van een federaal Europa, zou daarom dit voorstel moeten omarmen.”

Betekent aanvaarding ervan jarenlange rust wat betreft bevoegdheden en werkwijze? „Ik denk het wel. De 25 lidstaten hebben allemaal hun eigen belangen en daaruit alleen al valt te concluderen dat een superstaat er nooit zal komen.”

„Ik begrijp heel goed dat burgers negatieve gevoelens hebben over Europa. Ook ík vind het schandalig dat bij de overgang naar de euro de prijzen zijn verhoogd. Maar terug naar de gulden is onmogelijk. We hebben -dat kunnen we leren en dat is tevens een stukje zelfkritiek- meer discussie nodig over Europa. Onvrede en frustratie zijn echter slechte raadgevers bij een belangrijke keuze als die van woensdag. Ik hoop dat mensen met een weloverwogen verantwoordelijkheidsbesef stemmen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer