Buitenland

Chirac: Frankrijk blijft binnen EU

Frankrijk houdt zijn plaats binnen de Europese Unie. President Chirac van Frankrijk heeft dat zondagavond gezegd meteen nadat de uitslag van het referendum over de Europese grondwet bekend werd: 55 procent van de Fransen is er tegen, twee van de drie aanhangers van links hebben tegengestemd en 60 procent van de jongeren die voor het eerst stemden.

ANP
30 May 2005 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:35

„De belangen van Frankrijk zullen moeilijker te verdedigen zijn. Maar ik respecteer uw oordeel.” Chirac verzekerde „de Franse visie op de komende Europese top in Brussel op 16 juni te verdedigen.”

De president was er duidelijk over dat er komende week een regeringswisseling komt: „Er komt een nieuwe impuls op regeringsniveau.” Dat betekent volgens waarnemers dat het laatste uur van de impopulaire premier Raffarin heeft geslagen.

Heel moeilijk is het ook voor de Franse socialistische partij PS, die verdeeld was over de EU-grondwet maar over het algemeen voor leek te zijn.

Maar oud-premier Fabius, oud-minister Emmanuelli en senator Mélanchon, die openlijk tegen waren, kunnen zich nu binnen hun partij grote winnaars voelen.

Extreem rechts heeft bij monde van Marine Le Pen, de dochter van voorman Jean-Marie, al openlijk gevraagd om het aftreden van Chirac, die het referendum heeft uitgelokt terwijl hij het ontwerp van de grondwet zonder probleem door het parlement had kunnen loodsen. „Frankrijk is niet de enige. Na ons volgen Nederland, en waarschijnlijk Denemarken, Polen en Groot-Brittannië”, had Jean-Marie Le Pen al opgewekt aangekondigd.

Ja en nee hebben in Frankrijk niets te maken met politieke kleur, het gaat door alle partijen heen. Blijft een zeker nationalisme, dat de kop opsteekt tegen een achtergrond van sociale onrust. Op het Franse platteland hebben boeren massaal tegen de grondwet gestemd. Hetzelfde is het geval onder vissers. En in de steden was de opkomst opvallend groot in de volkswijken, die het hardst worden getroffen door werkloosheid. Die neemt nog steeds toe.

Onder de voorstanders van de grondwet in het linkse kamp heeft oud-minister Strauss-Kahn de uitslag van de stemming betreurd. „Dit roept de constructie van Europa een halt toe. Het is zaak die zo snel mogelijk weer op de baan te zetten”, zei hij voor de televisie.

De socialistische voorman François Hollande wijt de nederlaag van het jakamp in de eerste plaats aan Chirac zelf, die geen oog heeft gehad voor de sociale problematiek in Frankrijk.

Meteen na de uitslag van de stemming kwamen zondagavond enkele duizenden tegenstanders van de grondwet in Parijs samen op de Place de la Bastille en zongen daar: „Wij hebben gewonnen!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer