Giscard: Bij neestem tweede referendum
Landen waarvan de bevolking in meerderheid nee zegt tegen de Europese grondwet moeten eind volgend jaar een nieuw referendum uitschrijven. Dat bepleitte de opsteller van grondwet, de Franse oud-president Giscard d’Estaing, vrijdag op de tv-zender LCI.
Volgens hem is er geen alternatief. „Men zal niet van voren af aan met het werk beginnen. Dat is te zwaar en het ontbreekt aan politieke wil om dat te doen”, is de inschatting van Giscard d’Estaing. Onder zijn voorzitterschap heeft een breed samengestelde denktank de tekst voor de Europese grondwet opgesteld, die de Europese leiders later met enkele wijzigingen hebben aangenomen. De tekst is echter pas na ratificatie in alle EU-landen van kracht.
Eerder al had premier Juncker van huidig EU-voorzitter Luxemburg geopperd dat tegenstemmende landen een tweede stemronde moeten organiseren. Ook PvdA-leider Bos heeft gezegd dat een tweede referendum tot de mogelijkheden behoort bij een nee.
De Duitse Bondsraad (Eerste Kamer) heeft vrijdag ingestemd met de Europese grondwet. De vereiste tweederde meerheid werd ruimschoots gehaald. Eerder deze maand ging de Duitse Bondsdag (Tweede Kamer) met een overweldigende meerderheid akkoord met de grondwet.
Met de stemming is het ratificatieproces daar bijna afgerond. Alleen bondspresident Horst Köhler moet nog zijn handtekening zetten. Duitsland is daarmee het negende land binnen de Europese Unie dat de constitutie goedkeurt. Alle 25 lidstaten van de EU moeten de grondwet goedkeuren.
In het verleden is het vaker gebeurd dat er bij een nee tegen een Europees verdrag een nieuw referendum is gehouden. De laatste keer was dat het geval in Ierland, waar de bevolking aanvankelijk het Verdrag van Nice had afgekeurd. Er kwamen enkele ‘verduidelijkingen’ bij de tekst, zonder dat het verdrag zelf werd veranderd. Bij de tweede keer stemden de Ieren ja.