Binnenland

„Zet Wadden nog niet op erfgoedlijst”

Het Waddengebied is nog helemaal niet klaar om op de werelderfgoedlijst van de VN-organisatie Unesco te komen. Dat zeggen vertegenwoordigers van MKB Noord en MKB-Noordwest Holland.

Regioredactie
27 May 2005 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:35

Nu nog komen vooral Nederlanders en Duitsers op de Waddeneilanden. Mocht het Waddengebied op de werelderfgoedlijst komen, dan trekken toeristen uit de hele wereld naar de Wadden.

Voordat het internationale toerisme op de eilanden kan worden ontvangen, moet eerst 5 à 10 miljoen euro in bezoekerscentra worden gestoken, zo betogen MKB Noord en MKB-Noordwest Holland. De vertegenwoordigers van het noordelijke midden- en kleinbedrijf zijn vooralsnog dan ook tegen plaatsing op de Unesco-lijst. Gezien de meningen van betrokken overheden en andere organisaties lijkt het er echter op dat het Waddengebied wel degelijk de status van werelderfgoed krijgt.

Volgens M. Kosters van de Ondernemersvereniging op Terschelling ontbreekt op dit moment nagenoeg elke vorm van informatievoorziening die nodig is om bijvoorbeeld Japanners te kunnen ontvangen. „Je hebt op Texel Ecomare, dat erg mooi is, en Ameland is bezig met net zoiets, maar verder is er niets. Je moet op alle eilanden centra opzetten en ook op de wal een centraal bezoekerscentrum voor het hele Waddengebied creëren”, aldus Kosters gisteren. Hij denkt dat zonder bezoekerscentra internationale toeristen erg teleurgesteld zullen zijn in de Wadden.

Eerder waren ook toeristische organisaties zoals de vereniging Wadvaarders, de ANWB, de Watersportverbond en de vereniging Toerzeilers tegen de plaatsing op de lijst. Inmiddels hebben zij hun standpunt bijgesteld. Waar de instellingen eerst vreesden dat het Waddengebied als werelderfgoed aan allerlei beperkende regels zou worden gebonden, zien zij nu vooral de voordelen van het predikaat.

De Kamers van Koophandel van Friesland, Groningen en Noord-Holland-Noord vinden het predikaat ”werelderfgoed” mooi, maar blijven tegen de status. De provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland zijn voor de status. Ook de gemeenten Ameland, Vlieland, Schiermonnikoog en Terschelling zijn als college of als gemeenteraad voor. Het Texelse college heeft nog geen standpunt en laat de gemeenteraad nog beslissen. Een voorstel van de Texelse D66-fractie om de eilanders tegelijkertijd met het referendum over de Europese grondwet hun mening te laten geven, is door de andere fracties van de hand gewezen

In de Duitse Waddenregio lijkt het licht ook op groen te gaan voor de werelderfgoedstatus. Denemarken is tegen de status. Zowel in Duitsland als Denemarken vrezen bedrijven, net als in Nederland, voor veel regels en daardoor voor te weinig ruimte om te ondernemen.

De definitieve beslissing over de status van de Wadden valt in november, tijdens een conferentie op Schiermonnikoog.

Op de werelderfgoedlijst van Unesco prijken cultuurhistorische en landschappelijke monumenten. Ze genieten daardoor bescherming. In Nederland staan onder meer de molens van Kinderdijk en de Stelling van Amsterdam op die lijst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer