VVD’er wil vaker politie inzetten bij negeren afspraken
VVD–Tweede–Kamerlid Luchtenveld wil dat de ’sterke arm’ vaker wordt ingezet als dwangmiddel indien gescheiden ouders zich niet aan de gemaakte afspraken over hun kinderen houden. Het moet wel een ’ultimum remedium’ zijn, omdat inschakeling van de politie een slechte uitwerking heeft op de betrokken kinderen. Het is al mogelijk de politie in te zetten maar het gebeurt bijna nooit. Ook andere middelen zoals een dwangsom moeten vaker worden opgelegd.
Luchtenveld zei dat donderdag in de Tweede Kamer waar hij zijn initiatiefwetsvoorstel over echtscheiding en ouderlijk gezag toelichtte. Kern van zijn plan is dat mensen zonder inschakeling van de rechter hun huwelijk kunnen laten ontbinden. Voor kinderen dienen zij een ouderschapsplan op te stellen waarbij een gelijkwaardige verdeling in het ouderlijk gezag wordt vastgelegd. Een en ander is te regelen via een mediator. De rechter komt pas in beeld als conflicten ontstaan over het nakomen van de afspraken.
Moeilijk blijft echter hoe concreet valt af te dwingen dat een ouder die de afspraken stelselmatig negeert, wordt gecorrigeerd. In de praktijk komen hardnekkige conflicten vaak voor en wordt een van de ouders, vaak de vader, op afstand gezet. „Het is een zoektocht en dat blijft het. Het is een verduveld moeilijke afweging", stelde Luchtenveld.
Hij wil dat bij conflictsituaties de rechter op zeer korte termijn kan worden ingeschakeld om met de betrokkenen het probleem op te lossen. De rechter hoeft dan niet de hele procedure te doorlopen maar alleen naar de eerder gemaakte afspraken te kijken. Daarbij moet de rechter dan volgens Luchtenveld aangeven dat de sterke arm kan worden ingeschakeld. „Als de rechter dit meteen als wettelijke mogelijkheid in stelling brengt, zullen ruziënde ex–partners zich wel twee keer bedenken of zij dit hun kinderen willen aandoen", aldus de VVD’er.
Het is nog niet duidelijk of zijn voorstel op alle onderdelen voldoende steun vanuit de Kamer krijgt. Wel is er een meerderheid voor zijn plan voor een administratieve scheiding.