Binnenland

Spoedeisende hulp drukker door huisartsenstaking

De staking van de huisartsen heeft woensdag geleid tot meer werk op de afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen, maar veroorzaakte geen grote problemen. De meeste ziekenhuizen verwachten dat het donderdag nog drukker wordt. Ook ambulances moesten iets vaker uitrukken dan gebruikelijk. Volgens Ambulance Zorg Nederland leidde dit echter nergens tot acute problemen.

ANP
25 May 2005 16:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:35

De apothekers hadden het vooral de dagen voorafgaand aan de huisartsenacties drukker. Tijdens de eerste stakingsdag zelf viel het mee, maar kwamen er wel meer mensen met klachten, zoals verwondingen of huiduitslag. Zij kregen zonodig jodium of een zalfje, of werden doorverwezen naar de spoedeisende hulp voor een onderzoek door een arts, aldus de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP).Ziekenfondspatiënten die naar het ziekenhuis gaan, raken hierdoor mogelijk hun no–claim kwijt. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie wijst mensen hierop. De organisatie heeft patiënten opgeroepen via het telefoonnummer 0900–2437070 klachten te melden. Ongeveer honderd mensen deden dit. Zij klaagden vooral over ongemak en hinder. Noch de NPCF, noch de inspectie voor de Gezondheidszorg heeft alarmerende telefoontjes van patiënten in nood ontvangen.

Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) doet ongeveer 90 procent van de ongeveer 8000 huisartsen in Nederland mee aan de acties en kan dat nog meer worden. Een aantal huisartsen heeft vrij laat besloten mee te doen en sluit zich de komende dagen aan. Alle huisartsen hebben voor opvang gezorgd en afspraken gemaakt met ziekenhuizen en ambulancediensten.

De huisartsen staken omdat ze boos zijn over de plannen van minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Hij wil de financiering van de huisartsen volgend jaar volledig veranderen. Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en minister Hoogervorst denken echter beiden dat ze na de acties weer aan de onderhandelingstafel kunnen gaan zitten.

De Tweede Kamer vindt dat er een bemiddelaar moet komen, om het conflict op te lossen. Hoewel Hoogervorst dat net als Vos eigenlijk nog niet nodig vindt, heeft zijn ministerie wel al contact gezocht met voorzitter F. Sanders van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer