Advocaten tegen snelle scheiding
Scheiden zonder tussenkomst van de rechter is geen goed alternatief voor de flitsscheiding. Beide manieren om snel een huwelijk te ontbinden worden in het buitenland niet erkend. Dat kan voor betrokkenen flinke problemen opleveren.
Dat stelt de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (VFAS) naar aanleiding van het initiatief-wetsvoorstel van VVD-kamerlid Luchtenveld. Dinsdag sprak de Tweede Kamer over het initiatief.
Luchtenveld wil af van de zogeheten flitsscheidingen, dat wil zeggen de mogelijkheid om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap dat vervolgens snel en zonder tussenkomst van de rechter wordt ontbonden. Het aantal flitsscheidingen neemt toe. In 2003 vonden er ongeveer 4800 plaats, vorig jaar zo’n 5000.
De VVD’er stelt in zijn initiatiefwet een alternatief voor de flitsscheiding voor. Hij wil scheiden nog eenvoudiger maken door de mogelijkheid te scheppen dat gehuwden ten overstaan van een ambtenaar van de burgerlijke stand, dus zonder tussenkomst van de rechter, kunnen scheiden. Volgens voorzitter G. Warnaar van de VFAS is de kans echter groot dat de ex-partners problemen in het buitenland krijgen als zij later willen hertrouwen, of als zij een huis willen kopen. Bij dit soort zaken moeten de voormalige echtgenoten dan toch nog officieel toestemming verlenen.
Wat het eindoordeel van de Tweede Kamer is over Luchtenvelds initiatiefwet, werd gisteravond nog niet duidelijk. Een moeilijkheid is dat minister Donner van Justitie een wetsvoorstel heeft voorbereid over precies hetzelfde onderwerp. Donner bespreekt dat wetsvoorstel vrijdag in de ministerraad. De Tweede Kamer wil pas een eindoordeel geven over het initiatief-Luchtenveld als het dat kan vergelijken met Donners wetsvoorstel. Groot verschil tussen beide voorstellen is dat Donner de flitsscheidingen wil afschaffen zonder daar een andere vorm van snel scheiden voor in de plaats te stellen.
CDA, ChristenUnie en SGP zijn hoe dan ook tegen het vergemakkelijken van de mogelijkheid tot echtscheiding. SGP-kamerlid Van der Staaij bekritiseerde het gemak waarmee politici berusten in het grote aantal echtscheidingen. „Alsof dat getal helemaal niet te beïnvloeden zou zijn.” Samen met CU-kamerlid Rouvoet heeft ook hij een initiatiefwet gemaakt om flitsscheidingen af te schaffen. Beide kamerleden hebben hun plan echter even „op de plank” gelegd, in afwachting van het wetsvoorstel van het kabinet.
Overigens bestaat zowel het wetsvoorstel van Donner als het initiatief van Luchtenveld uit twee delen. In het tweede deel van hun wet regelen beiden dat ouders, na een scheiding, gelijkwaardig het ouderlijk gezag blijven uitoefenen. Dat moet voorkomen dat een van de ouders, meestal de vader, aan het kortste eind trekt en tevreden moet zijn met een minimale omgangsregeling. De VVD’er wil dat ouders eerst een ouderschapsplan opstellen. Alle fracties in de Kamer zien daar wel wat in, maar er is nog geen overeenstemming over de eisen waaraan zo’n plan moet voldoen.