Neestemmers EU-grondwet boos op Bot
Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag in de Tweede Kamer felle kritiek te verduren gekregen van de tegenstanders van de Europese grondwet. Ze verzetten zich krachtig tegen zijn suggestie dat twijfelaars maar beter niet kunnen gaan stemmen over de constitutie.
SP-kamerlid Van Bommel verweet Bot dat hij een lage opkomst wil uitlokken en daarmee fracties aan een reden wil helpen om de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen. De bewindsman wees dat verwijt echter resoluut van de hand. Hij zei juist te streven naar een hoge opkomst en veel jastemmers. Wel vindt hij dat mensen niet nee moeten gaan stemmen om redenen die niets met de grondwet te maken hebben, zoals de euro of de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. Volgens Bot moet het er nu om gaan of mensen de grondwet een verbetering vinden ten opzichte van het Verdrag van Nice.
Kamerlid Wilders zei dat Bot „geen respect heeft voor de kiezer en een arrogantie uitstraalt van heb ik jou daar.” Herben (LPF) verweet hem „regenteske” trekjes. De kleine christelijke partijen wilden van Bot weten wat hij precies bedoeld had met zijn opmerkingen.
Steun kreeg Bot van de regeringspartijen. Zo vindt CDA’er Van Dijk het „essentieel dat duidelijk wordt waar het referendum over gaat.” Ook premier Balkenende had begrip voor de uitlatingen van zijn partijgenoot. „Het is zijn manier om aan te geven dat je niet te gemakkelijk met je stem moet omgaan”, zei hij in een reactie op het debat in de Kamer.
Voorzitter Borrell van het Europees Parlement heeft dinsdag tijdens een bezoek aan Den Haag gewaarschuwd voor de gevolgen van een nee bij het Nederlandse referendum over de grondwet. Dan verliest Europa de economische strijd met de VS en China, waarschuwde de Spanjaard. Hij acht het uitgesloten dat er opnieuw onderhandeld zou kunnen worden over de tekst van de grondwet. „Dat kan alleen als alle 25 landen het daar unaniem over eens zijn en die eensgezindheid is er niet.”
Het aantal jastemmers neemt weer toe, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Nu zegt 43 procent van de ondervraagden voor de grondwet te stemmen, pas was dat nog 40 procent. Tot die voorstemmers behoort ook voormalig ChristenUnie-lijsttrekker Veling. In het tv-programma NOVA zei hij wel kritiek te hebben op Europa, maar zijn stem niet te willen gebruiken als proteststem. „Daarvoor vind ik Europa te belangrijk.” De grondwet helpt Europa sterker te maken, waardoor er een overheid komt „die over de grenzen van Nederland effectief kan zijn”, aldus Veling. Minister Zalm van Financiën noemde het pleidooi van Veling „dapper”, gezien de neecampagne die de ChristenUnie voert.