„EU verliest strijd bij Nederlands nee”
Als de Nederlandse of de Franse bevolking volgende week de Europese grondwet wegstemt, verliest Europa de economische strijd met de Verenigde Staten en China. Die waarschuwing gaf voorzitter Borrell van het Europees Parlement dinsdag in Den Haag.
„Bij een nee bij het referendum wordt Europa geen grote speler en gaan we terug naar een bipolaire wereld met twee machtsblokken: de Verenigde Staten en China", aldus Borrell tijdens een persconferentie. Borrell spreekt dinsdag met Tweede-Kamerleden en met premier Balkenende. Later is hij bij een buitengewone zitting van de Amsterdamse gemeenteraad.
Borrell zei verder dat bij een nee van Frankrijk of Nederland de Europese grondwet niet van kracht wordt. „Als in januari 2007 alle landen zich hebben uitgesproken en er zit een nee bij, doen we een stap terug van zeven jaar: naar het verdrag van Nice van december 2000. Dan hebben we zeven jaar van een mislukt proces achter de rug".
Borrell acht het uitgesloten dat er opnieuw onderhandeld zou kunnen worden over de tekst van de grondwet. „Dat kan alleen als alle 25 landen het daar unaniem over eens zijn en die eensgezindheid is er niet".
De Spaanse EP-voorzitter zei verder dat Europa verrast is over de dreigende neestem in een van de zes oprichters van de Europese Unie. Hij meent dat de Nederlandse bevolking „bang is voor het onbekende". Volgens Borrell verkondigt de neecampagne „veel onzin" over de tekst van de grondwet, die niet strookt met de werkelijke inhoud.
De „politieke klasse" is volgens Borrell veel beter geïnformeerd. Als het parlement zou beslissen, zou zowel in Frankrijk als in Nederland worden ingestemd met de grondwet, aldus Borrell. De politici in Europa zijn schuldig aan de onwetendheid onder de bevolking. „We zijn veel te laat begonnen met het debat over de grondwet".