„Koppel islamdebat niet aan integratieprobleem”
ROTTERDAM (ANP) - D. Schrijer (PvdA) denkt dat 100.000 Rotterdammers vooruitgeholpen kunnen worden door de komende vier tot zes jaar jaarlijks 60 miljoen euro meer uit te geven aan zaken zoals onderwijs, taalbeheersing en vrijwilligerswerk. Hij vindt verder dat er meer gebruikgemaakt moet worden van Europese subsidies: „Laat Europa meebetalen aan integratie- en participatiebeleid.”plattekst rafelen (u20,1,0(Schrijer zit in het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Charlois. De PvdA’er luidde eerder de noodklok over de vele problemen in sommige achterstandswijken. Nadat hij in het stadhuis aan de Coolsingel steun kreeg van Leefbaar Rotterdam, breidde de discussie over de vele kansarmen zich uit tot ver buiten de stad. Het leidde ertoe dat de ministers Verdonk en De Graaff erkenden dat een speciale uitzonderings- en verzamelwet soelaas kon bieden voor de in hun visie buitenmaatse problematiek in Rotterdam.
Schrijer wordt genoemd als kandidaat-lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Hij presenteerde zijn visie op dezelfde dag dat de gemeenteraad stilstond bij het islamdebat. De PvdA’er vond dat initiatief „goed en gedurfd. Maar koppel dat debat niet prominent, zoals het stadsbestuur heeft gedaan, aan integratieproblemen. En omgekeerd. Een debat over integratie is zeer relevant, maar focus dan niet op de islam.”
Zelf vindt hij dat zijn visie afwijkt van hoe Burgemeester en Wethouders de laatste tijd over integratie spraken. Zo wil het college volgens hem dat mensen hun culturele of religieuze identiteit verloochenen. „Maar meedoen kan ook in een brassband, gospelkoor of met een hoofddoek om.”
Toch is ook hij duidelijk. Mede gezien de concentratie van veel nieuwkomers in de meer kwetsbare wijken, kun je er niet meer van uitgaan dat „het vanzelf wel goed gaat”, meent hij.
Vandaar zijn uitgewerkte programma om de voorschool uit te breiden, taalachterstanden weg te werken, de opleiding van jongeren te verbeteren en in overleg met het bedrijfsleven nieuwe banen te scheppen. Het publiek vond dat zijn boodschap te veel over cijfers en te weinig over mensen ging. De politicus zal dat, met de gemeenteraadsverkiezingen op komst, in zijn oren hebben geknoopt.