Moord op milieuambtenaar 1996 weer in de schijnwerpers
Met twee kogels werd de 43-jarige Chris van de Werken uit Nunspeet op 22 december 1996 om het leven gebracht in een bos tussen Epe en Nunspeet. Ondanks speculaties over de aanleiding voor de moord, werd de dader nooit opgepakt. Na de moord op Fortuyn is de dood van de milieuambtenaar weer in de schijnwerpers gekomen.
Woensdag werd bekend dat de politie Noord- en Oost-Gelderland onderzoekt of de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, de milieuactivist Volkert van der G., betrokken is geweest bij de moord. „De zaak is nog niet officieel geopend, maar de aanslag in Hilversum heeft onze interesse”, zei een politiewoordvoerder.
Van de Werken werkte als milieuambtenaar bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe. Hij was betrokken bij de afgifte van vergunningen.
De moord gebeurde op een dag dat het druk was op het landgoed Welna. Getuigen vonden de man kort na de schoten. Eerste hulp mocht niet meer baten. Alle mogelijke aanleidingen voor de moord passeerden de revue in de media. Het zou een roofmoord kunnen betreffen of een afrekening in het criminele circuit. Of Van de Werken was getuige van een auto-inbraak geweest.
Ook een relatie met Van de Werkens werk werd gelegd, maar de politie achtte de kans op een verband klein. Regionale media meldden na de moord dat Van de Werken volgens zijn collega’s altijd op zoek was naar compromissen in zijn werk. Dossiers op het werk zijn indertijd nagekeken op mogelijke aanwijzingen. Het slachtoffer had een ammoniakreductieplan ontwikkeld, dat het illegaal lozen van gier moest tegengaan.
De kans dat Van de Werken een afspraak had op het landgoed Welna lijkt klein. Uit verschillende artikelen blijkt dat het slachtoffer geregeld op zondag een wandeling ging maken. Meer dan honderd tips kreeg de politie, maar in april 1997 werd het team van dertig rechercheurs opgeheven.
Chris van de Werken kende verdachte Volkert van der G., bevestigt ambtenaar J. Baas van de gemeente Nunspeet. „Ik ken geen milieuambtenaar op de Veluwe die de verdachte niet kende”, zegt Baas. Hij wil verder niet op de zaak ingaan.
De 32-jarige verdachte was als lid van de Vereniging Milieu-offensief vaste klant bij de Raad van State. Hij diende stelselmatig bezwaar in tegen gemeentelijke vergunningen voor vooral Veluwse veehouderijen. Door een vinger te leggen op de vele fouten die gemeenten maken bij milieuvergunningen, won de groep veel zaken en streek vervolgens de onkostenvergoeding op.