DTe: marktwerking energie volstrekt onvoldoende
Tien maanden na de liberalisering van de energiemarkt voor consumenten is de marktwerking „volstrekt onvoldoende". Dat concludeerde G. Zijl, directeur van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe), donderdag bij de presentatie van het jaarverslag.
De consument houdt zich volgens de toezichthouder gedeisd. Slechts 8 procent van de kleingebruikers is overgestapt op een andere stroomleverancier, blijkt uit de recentste cijfers. 5 procent wisselde van gasleverancier. „Gebruikers wachten af want zij willen zekerheid", aldus Zijl.
De zorgen om de continuïteit van de stroomlevering en de administratieve achterstanden bij de energiebedrijven maken dat de burger de overstap naar een andere leverancier uitstelt. „Dat is een terechte angst van de klant", vindt Zijl.
De klachtenafhandeling door de energiebedrijven zelf heeft volgens de toezichthouder niet het gewenste niveau. DTe heeft het komende jaar concrete plannen voor een zogenaamd Energieloket, zegt Zijl. „Daar kunnen consumenten terecht met vragen en klachten die door de energiebedrijven niet adequaat worden behandeld”.
De eenwording van de Europese energiemarkt verloopt nog moeizaam. „De harmonisering van de nationale energiemarkten leidt niet in één keer tot een grote Europese markt”, aldus Zijl. Hij vindt de vorming van een energiemarkt in het noordwesten van Europa een noodzakelijke tussenstap. DTe voert hierover gesprekken in de Benelux en met Duitsland en Noord–Frankrijk.
Een belangrijk punt hierin is de gebrekkige mogelijkheden voor grensoverschrijdend stroomtransport tussen België en Noord–Frankrijk. Deze markten worden bovendien beheerst door grote energieondernemingen. De Nederlandse toezichthouder spreekt met de toezichthouders van de naburige landen ook over beperking van de marktmacht van die energiereuzen.