Binnenland

Ruzie over zeggenschap in meldkamer ambulances

Wie is de baas over de meldkamer van de ambulances? Dat was de centrale vraag tijdens een hoorzitting woensdag in de Tweede Kamer over de nieuwe ambulancewet.

ANP
19 May 2005 09:05Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

De veiligheidskoepel van burgemeesters, politie, brandweer en de provincies wil dat zelf zijn. Ambulance Zorg Nederland, de zorgverzekeraars en minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vinden dat niet nodig.

Ambulances worden slechts in 2 procent van de gevallen ingezet voor rampen en calamiteiten en kunnen wat de minister betreft net als ziekenhuizen door de markt worden aangestuurd. Hij wil zelf de vergunningen verlenen en duidelijke afspraken maken over het overdragen van verantwoordelijkheden bij rampen en calamiteiten aan het lokale openbaar bestuur.

De burgemeesters en provincies vinden echter dat zij meer zeggenschap moeten hebben over de aansturing van de meldkamer van de ambulances en het verlenen van de vergunningen. Wat de provincies betreft blijven zij de vergunningen verstrekken. „Wij zijn verantwoordelijk en worden daarop aangesproken”, zei de Utrechtse burgemeester en vice-voorzitter Brouwer van de landelijke veiligheidskoepel.

Brouwer benadrukte dat het niet alleen om rampen gaat, maar ook over de inzet van ambulances bij risicovoetbalwedstrijden. Een woordvoerder van Ambulance Zorg Nederland was het daar niet mee eens. Daar bestaan al richtlijnen voor en het gaat nu ook goed bij rampen, zei hij.

De partijen waren het wel met elkaar eens dat minister Remkes (Binnenlandse Zaken) moet betalen voor de gezamenlijke oefeningen. Brouwer was bang dat als dit niet goed gebeurt, ook die rekening op haar bordje komt. In de Tweede Kamer bestaat daar evenwel geen misverstand over. Een meerderheid heeft in het verleden al bepaald dat de overheid dit moet betalen.

Politiek Den Haag wil helemaal geen marktwerking in de acute hulpverlening. Ook minister Hoogervorst en zijn collega Remkes zijn daarop tegen. Hoogervorst wil echter wel dat ambulancediensten met elkaar concurreren om de vergunningen van hem te krijgen.

Overigens wil Hoogervorst die vergunningen maar vier jaar laten gelden. Partijen uit het veld vinden dat te weinig. Geen enkel bedrijf is bereid om voor vier jaar te investeren in opleiding en training, zo werd gesteld. Zij pleiten voor strenge controle en een automatische verlenging, tenzij het niet goed gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer