Zalm: Laat WW uitvoeren via gemeenten
Minister Zalm van Financiën speelt met de gedachte de WW door gemeenten te laten uitvoeren. Hij komt tot dit ‘vergezicht’ door het succes van de recent hervormde bijstand, waarvoor de gemeenten sinds 1 januari 2004 volledige verantwoordelijkheid hebben gekregen.
Dat heeft Zalm dinsdag gezegd tijdens een jubileumbijeenkomst van de Stichting van de Arbeid. Het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden werd zestig jaar geleden vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht om werk te maken van de wederopbouw.
Het kabinet wil met de hervormingen van de WW en de bijstand mensen zo snel mogelijk weer aan het werk helpen. Volgens Zalm lijken de regelingen in dat opzicht sterk op elkaar. Hij zegt tevreden te zijn dat de nieuwe wet werk en bijstand vorig jaar nauwelijks voor meer bijstandstrekkers heeft gezorgd ondanks de economische malaise. „Waarom de WW dan niet decentraal door de gemeenten laten uitvoeren", vraagt Zalm zich af.
Minister De Geus van Sociale Zaken is geen voorstander van een decentrale uitvoering van de WW. „Ik begrijp wel het principe van de financiële prikkel, maar bij de WW vind ik juist dat de verantwoordelijkheid en rekening meer bij sociale partners neergelegd moet worden”.
De Geus wees erop dat het kabinet vorige maand nog een advies van de vakbeweging en de werkgevers heeft overgenomen over de hervorming van de WW. Ontslagen werknemers krijgen hierdoor minder lang recht op een uitkering. Wel behouden jongeren hun WW-rechten.
De sociale partners hebben in hun advies voor de eerste maanden van de WW-uitkering de verantwoordelijkheid opgeëist. Dat is volgens De Geus een goede zaak. Hij wil de WW echter niet volledig aan hen overlaten, zoals met de gemeenten is gebeurd. „Als je de uitkeringsvoorwaarden aan werkgevers en werknemers zelf overlaat, vraag ik mij af of sectoren waar de werkgelegenheid groeit solidair zullen zijn aan die sectoren waar krimp is”.
Op dit moment werken de werkgevers– en werknemersorganisaties aan een zogeheten middellangetermijnadvies op de sociale zekerheid voor een volgend kabinet. Zalm daagde de sociale partners uit zijn ideeën over de toekomst van de WW in dit advies mee te nemen.
FNV-bestuurster A. Jongerius van de FNV zei daar echter weinig voor te voelen. „Werkloosheid is een spiegelbeeld van de arbeidsmarkt en de WW moet daarom juist meer aan werkgevers en werknemers worden overgelaten”. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is sceptisch. „Op het eerste gezicht ligt dit niet voor de hand”, aldus directeur sociale zaken J. van den Braak.
Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) voert op dit moment de Werkloosheidswet uit. Volgens Zalm mist deze instantie de nodige financiële prikkels en concurrentie ten opzichte van andere partijen, zoals private verzekeraars, om de WW zo efficiënt mogelijk uit te voeren.