Binnenland

Den Haag pakt woonoverlast aan

De gemeente Den Haag wil meer veiligheid op woongebied en pakt daarom de onrechtmatige bewoning van panden aan.

ANP
17 May 2005 16:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

Het laten wonen van te veel mensen in een huis door huisjesmelkers, het onrechtmatig verblijven in een pand en achterstallig onderhoud, „tasten de leefbaarheid ontzettend aan", zei wethouder M. Norder dinsdag. De aanpak „voor een leefbare en veilige stad" begint in oktober.

De gemeente pakt de wijken integraal aan. Het gaat in eerste instantie om woningen, maar het project bestrijkt handhaving in het algemeen. Alles wat met illegaliteit te maken heeft, valt er onder, zoals misbruik van sociale voorzieningen. Alle 22.700 panden in de wijken komen aan de beurt. Verdachte panden krijgen een grondige controle. Ook milieu- en horecabedrijven gaan door de molen. De aanpak geldt ook voor de openbare ruimte. Bovendien brengt de opschoning de gemeentelijke basisadministratie op orde.

De gemeente hoopt dat de facelift van de wijken uitstraalt op bonafide huizenbezitters- en bewoners, aldus de wethouder ruimtelijke ordening, wonen en stedelijke vernieuwing. Hij benadrukt dat het gaat om wijken waar niet wordt gesloopt. In andere wijken zoals Transvaal heeft grootschalige sloop plaats, waardoor het gemakkelijker is illegale zaken aan te pakken.

Het college van burgemeester en wethouders wil dit jaar 2 miljoen euro uittrekken voor een proefproject in het Regentesse– en Valkenboskwartier en in Rustenburg Oostbroek. „We willen de eerste helft van het project bekostigen met geld dat we over hebben van de begroting van vorig jaar”, aldus Norder. Voor de tweede helft van het proefproject, volgend jaar, moet nog geld komen.

Den Haag is al enige tijd bezig met het structureel aanpakken van onrechtmatig wonen. In 2002 werd het AMFI–team (Aanpak Malafide Facilitators Illegalen) opgericht, om de uitbuiting van illegalen door huisjesmelkers een halt toe te roepen. In AMFI werken gemeente, politie, openbaar ministerie, de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdient) en de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) samen. Vorig jaar verzegelde de gemeente 63 panden wegens levensbedreigende situaties, veelal doordat gas en elektriciteit niet in orde waren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer