Prinselijk paar breekt bezoek af
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben hun kennismakingsbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba afgelast. De moordaanslag op Fortuyn en de situatie in Nederland noopten hen daartoe. Beiden legden dinsdag in Willemstad een verklaring van die strekking af.
Aanvankelijk lijkt het erop dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima dinsdag op Curaçao gewoon hun programma zullen afwerken. Op maandag, de dag van de moord op Fortuyn, was een deel opgeschort. Om kwart over zeven in de ochtend vertrekt al een persgroep richting de ambtswoning van de gezaghebber van het eiland, mevrouw Richards-Dindial. Gissingen zijn niet van de lucht. Naar verluidt houdt het vertrek van de pers in dat het bezoek doorgaat.
Al snel nadat de hoge Julianabrug is gepasseerd, krijgt de Rijksvoorlichtingsdienst de mededeling rechtsomkeert te maken naar het hotel. Het programma gaat niet door. Om tien uur zullen de prins en zijn vrouw in het Avila Beach Hotel een verklaring afleggen.
Na een uurtje wordt duidelijk dat het koninklijk bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba vrijwel zeker wordt afgelast. Voor het oog van de verzamelde pers sjouwen medewerkers van het Avila Beach Hotel nog snel een palmboom een van de zalen binnen, als achtergronddecor voor het hoge paar. Klokslag tien verschijnen de prins en zijn vrouw. „U zult heel goed begrijpen dat mijn vrouw en ik geschokt zijn door wat er in Nederland is gebeurd”, aldus de prins. Het paar betuigt hun medeleven aan de nabestaanden en de familie van Fortuyn. Ze ervaren de moord als een grote klap en een aanslag op de democratie. „We kunnen het nog steeds niet bevatten.”
In goed overleg met zowel de Nederlandse als de Antilliaanse autoriteiten is besloten het bezoek af te breken, aldus de prins die zich zeer bewust lijkt te zijn van de tragedie in Nederland. Gezien de omstandigheden is voortzetting van de bezoeken niet verstandig en niet passend.
Prinses Máxima bedankt de bewoners van de Nederlandse Antillen heel hartelijk voor alles wat zij hebben gedaan voor het bezoek. De teleurstelling is groot, realiseert zij zich. „Maar wij komen terug”, belooft Máxima, „dank u wel.”
Staatssecretaris G. de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan nog niet zeggen wat het beste moment zal zijn om het kennismakingstoernee voort te zetten. Het is volgens hem een kwestie van beleefdheid de ronde over de zes eilanden op te schorten. „Overal heerst het volste begrip dat na deze tragedie voortzetting van de reis niet gepast is”, licht hij toe.
Drie uur later vertrekt het paar naar het buureiland Aruba. Daar voeren ze ’s middags nog een gesprek met de Arubaanse regering, onder wie de gouverneur. Lokale tijd 18.00 uur dalen zij de roltrap van het Renaissance-hotel af om naar de luchthaven Reina Beatriz te vertrekken. In de lounge van het hotel wuiven schaarsgeklede Nederlandse zonzoekers de prins en zijn vrouw -in zwart broekpak en met rugzakje- uit. „Tsjonge. In mijn eigen land heb ik de prins en Máxima nog nooit gezien. Nu maak ik ze op Aruba notabene van dichtbij mee”, aldus een verbouwereerde jongeman.
„We gaan weer naar Nederland”, zegt prins Willem-Alexander tegen niemand in het bijzonder. Dat houdt in: eerst naar Venezuela om in de hoofdstad Carácas het KLM-toestel naar Schiphol te nemen.