„Bewaarplicht internetdata zinloos"
De voorgestelde bewaarplicht van internetdata is behalve kostbaar, volstrekt zinloos. Uit een demonstratie die internetaanbieder IS Interned Services Tweede–Kamerleden aanbiedt, blijkt dat kwaadwillenden gegevens kunnen versleutelen en opslag kunnen omzeilen. Bovendien zijn de enorme hoeveelheden data onmogelijk te doorzoeken en zijn geregistreerde ip–adressen niet te herleiden tot unieke personen.
De raad van Europese ministers van Justitie bereidt voorstellen voor om de verkeersgegevens van 450 miljoen burgers in Europa een tot vier jaar op te slaan. Eind mei vergadert de vaste Kamercommissie van Justitie weer over de zogenoemde bewaarplicht die moet zorgen voor een betere opsporing van verdachten van misdrijven en terroristische activiteiten.
Alle fracties in de Tweede Kamer zetten vorige maand al grote vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel en de hoge kosten voor de opslag. Minister Donner (Justitie) werd opgeroepen om in Europees verband geen onomkeerbare stappen te nemen.
Uit een onderzoek van KPMG bleek in december dat uitgebreide registratie van surf– en e–mailgedrag internetaanbieders miljoenen gaat kosten. Een internetaanbieder met 10 procent marktaandeel moet ten minste 2,2 miljoen euro investeren om al deze gegevens een jaar te kunnen bewaren, becijferden de accountants.
IS Interned Services (marktaandeel 2,5 procent) noemde die berekening vrijdag achterhaald. Opslag volgens het voorstel (niet de inhoud, wel de verkeersgegevens) kost IS volgens technisch directeur E. Bais per jaar evenveel als de omzet van het bedrijf (7 miljoen euro), rekende hij Tweede–Kamerlid M. Vos (GroenLinks) voor.