Koningin begint in winderig Groningen
Groningen heette de Koningin gisteren welkom met gezang, kanonschoten en vooral veel wind. Koningin Beatrix begon haar twaalf provinciebezoeken met een druk programma in de gemeenten Winschoten en Delfzijl.
Een gure wind waait over het terrein van Blauwe Stad als de blauwe Alouette-helikopter van de Koningin er aan het begin van de middag landt. Ze is erop gekleed, met een dikke blauwe mantel. De oranje hoed blijft de hele tijd stevig vastzitten.
De vorstin laat zich na aankomst uitgebreid informeren. Blauwe Stad bij Winschoten is een nieuw project van een aantal Groningse gemeenten. Binnen acht jaar moet op de grote vlakte een nieuwe stad verrijzen. Vijftienhonderd woningen op een gebied met een omtrek van maar liefst 23 kilometer. Veel ruimte om het huis dus. De prijs is er ook naar: variërend van drie tot ruim acht ton per woning. Extra hoog voor Groninger begrippen, waar de huizenprijs gemiddeld 120.000 euro is.
Nu staat er nog geen huis in Blauwe Stad. Alleen het grote hoofdgebouw prijkt aan de rand van het net gegraven meer. Ondanks de afgelegen ligging zijn er honderden bezoekers op de plek afgekomen, veelal per fiets. Op grote afstand moeten ze wachten. De plaatselijke fanfare speelt en het Winschotens shantykoor Maritiem brengt zeemanliederen, vreemd genoeg ook over de verdronken stad Atlantis.
Het publiek staat te kleumen; anderhalf uur wachten duurt lang in de wind. De mannen van het koor trekken hun mond nog maar eens goed open. „Kus me, mooie signorita”, klinkt het. In de verte wordt eindelijk de Koningin ontwaard.
Ze opent even later de sluis van het meer van Blauwe Stad door stevig aan een wiel te draaien. Koningin Beatrix, die ooit onder meer de afsluiting van de Oosterscheldedam in werking zette, zet dit keer de waterkraan juist open. Wachten tot het grote meer vol is gelopen heeft geen zin, dat duurt in totaal anderhalf jaar.
De Koningin vertrekt per bus naar basisschool De Brandaris in Delfzijl om zich te laten voorlichten over serieuze zaken: het jarenlange woningoverschot in Delfzijl, waar niemand lijkt te willen wonen.
Buiten wachten de schoolkinderen ongeduldig op haar komst. Het ”Oranje boven” klinkt al ruim voordat de Koningin langskomt. Zo lang dat het langzaam verstomt. De kinderen houden bogen omhoog waarop koningin Beatrix in tien talen welkom wordt geheten. „Zo veel nationaliteiten telt de school”, vertelt juf Nanda. Met groep 6 zwaait ze de Koningin weer uit. Ze had de afgelopen dagen extra moeite met orde houden, vertelt ze. „De kinderen weten al drie weken dat de Koningin langs zou komen, dus waren ze vooral de laatste dagen erg druk. Dan hoorde ik ze weer met elkaar praten: Wat trek jij aan?”
Als de kinderen langzaam de school in worden gedreven, is de Koningin alweer druk met het volgende onderdeel: een bezoek aan het Chemie Park Delfzijl, een cluster van chemiebedrijven, en een tocht met een oude loodskotter. Na terugkomst volgt een rondgang door het centrum van Delfzijl. Een uitgelezen mogelijkheid om de Koningin goed te bekijken. Voor de 86-jarige Bosscher bijvoorbeeld. Hij heeft twee uur gewacht om koningin Beatrix te zien passeren. Dat dat uiteindelijk maar kort duurt, maakt hem niet uit. Met blijde glimlach zegt hij in lokale tongval: „Ik vond ’t toch hartstikke leuk.”
Opeens een vervreemdend beeld voor de toeschouwers. Terwijl de Koningin geduldig luistert naar uitleg bij een scheepsbouwproject, loopt er een oude man het decor in. Met fiets en al, alsof er geen dranghekken en bewaking bestaan. Hij kijkt verbaasd rond: wat doen al die mensen hier? Niet doorhebbend dat hij de Koningin op 2 meter passeert. De verbazing is wederzijds: ook publiek en politie hebben geen idee wat hij komt doen. Netjes wordt de beduusde man uitgeleide gedaan. Het publiek applaudisseert.
De Koningin wordt na een korte tocht door het centrum van Delfzijl toegezongen door zeil- en roeivereniging Neptunus, die zich sinds het vorige bezoek van Beatrix in 1976 Koninklijk mag noemen. Het in jacquet gestoken bestuur opent met harde kanonschoten de lokale pinksterfeesten. De Koningin knijpt haar ogen erbij dicht.
De middag eindigt daarna zoals ze begon: in de wind. Het hoort erbij, zo wordt nog eens uitgelegd in het Grunnens Laid, het Groninger volkslied. Het wordt de Koningin ten uitgeleide toegezongen op de Delfzijlse dijk: „Doar broest (bruist) de zee, doar hoelt (huilt) de wind, Doar soest (suist) ’t aan diek en wad…”
Koningin Beatrix bezoekt in het kader van haar zilveren regeringsjubileum alle provincies. Op 20 mei is het tweede bezoek, dan gaat de Koningin naar Utrecht.