Duitsland akkoord met Europese grondwet
De Duitse Bondsdag is donderdag met een overweldigende meerderheid van stemmen akkoord gegaan met de Europese grondwet. Er was een tweederde meerderheid nodig. Die werd ruimschoots gehaald met 569 stemmen voor, 23 tegen en twee onthoudingen.
De Bondsraad (Eerste Kamer) moet op 27 mei nog instemmen met de ratificatie. Ook hier is het zeker dat de benodigde tweederde meerderheid makkelijk zal worden gehaald.
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder opende donderdag het laatste debat over de grondwet in de Bondsdag en herhaalde het belang ervan voor de toekomst van Europa. „Op de zestigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben we nu een historische kans om de vrede in Europa ook voor de toekomst te garanderen”, aldus de bondskanselier.
Schröder heeft gezegd dat hij hoopt dat van de Duitse goedkeuring van de grondwet een positief effect zal uitgaan richting andere Europese landen. Duitsland is het negende land dat zijn zegen aan de Europese Unie geeft. Een dag eerder keurden de parlementen van Oostenrijk en Slowakije het verdrag al goed.
Griekenlands ratificatie van de Europese grondwet werd donderdag ook definitief, omdat het parlement een motie van de oppositie om een referendum te houden, heeft verworpen. Het parlement had de grondwet vorige maand al geratificeerd. De oppositie wilde alsnog een referendum, om, zo werd gezegd, de Grieken zich beter bewust te laten zijn van de grondwet. Alle 25 landen van de EU moeten het goedkeuren.
Vooral in Frankrijk en in mindere mate in Nederland is het onzeker of de bevolking tijdens het referendum zal instemmen met de nieuwe constitutie. In Frankrijk lopen de gemoederen soms hoog op. Tijdens een zitting van de Franse senaat ontdeed een man zich donderdag van zijn kleding, zodat het woord non (nee) op zijn borst zichtbaar werd. De man wilde hiermee zijn ongenoegen uiten over de Europese grondwet.
De man sprong vanaf de voor publiek toegankelijke tribune enkele meters naar beneden om vervolgens ongedeerd in de Franse Eerste Kamer neer te komen, aldus vertegenwoordigers van het senaatsgebouw. Met gebalde vuisten en niets anders dragend dan witte sportschoenen en een string werd de man daarna door beveiligingsmedewerkers afgevoerd.
Opiniepeilingen in Duitsland wijzen uit dat de steun voor de grondwet daar groter is. Ongeveer 60 procent van de Duitsers is voor, 15 procent tegen en 25 procent heeft geen mening.