Rechter kan verantwoord ondernemen toetsen
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoeft niet vrijblijvend te zijn. Bedrijven kunnen in afspraken met milieu– of mensenrechtenorganisaties vastleggen hoe ze in het buitenland omgaan met vervuiling of kinderarbeid. Als de ondernemingen daarbij het zogeheten enquêterecht toekennen, kan de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam toezien op naleving.
Dat zei staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken donderdag, toen zij op de Nyenrode Business Universiteit een praktijkboek over MVO in ontvangst nam.
Anders dan actiegroepen, PvdA en GroenLinks voelt het kabinet niet voor wettelijke regels rond MVO. De regering is het eens met de Sociaal–economische Raad dat wettelijke verplichtingen Nederlandse bedrijven internationaal in een nadelige positie kunnen brengen.
Staatssecretaris Van Gennip wil MVO wel stimuleren. Ze wil dat de Europese regels rond mededinging subsidie voor MVO mogelijk gaan maken, maar haar pogingen hebben tot dusver niets opgeleverd.
Begin dit jaar zijn in opdracht van de CDA–bewindsvrouw de jaarverslagen van de 175 grootste bedrijven van Nederland doorgelicht op openbaarheid rond MVO. Tweederde van die bedrijven bleek zich niet of nauwelijks te verantwoorden. Toch blijft Van Gennip van mening dat „overheidsbetutteling” niet nodig is. Ondernemend Nederland heeft er zelf belang bij niet de gunst te verliezen van kritische consumenten en beleggers. Bovendien staan ondernemers die aan MVO doen sterker op de arbeidsmarkt, want jonge hoogopgeleide werknemers geven de voorkeur aan bedrijven met een goede reputatie.