Belgische regering ontsnapt aan crisis
De Belgische regering is woensdag op het nippertje ontsnapt aan een crisis. De coalitiepartijen blijven de ploeg van premier Verhofstadt steunen, ondanks het stuklopen van de onderhandelingen over een belangrijk symbool in de taalstrijd.
Inzet van de strijd is de positie van de Franstaligen in de Vlaamse dorpen rondom Brussel. Zij mogen stemmen op hun eigen partijen, terwijl Vlamingen die in Wallonië wonen dat niet mogen. De Vlaamse partijen hebben lange tijd geëist dat daar een einde aan komt.
Maar de Franstalige partijen gaven geen duimbreed toe. Alleen met een heel pakket compensaties, zoals de oprichting van Franse scholen in de Vlaamse dorpen, wilden ze erover prakkiseren. Dat ging de Vlaamse coalitiepartijen veel te ver, zodat Verhofstadt dinsdagnacht moest concluderen dat een splitsing van het kiesdistrict „Brussel - Halle - Vilvoorde" voorlopig niet mogelijk is.
Theoretisch kunnen de Vlaamse partijen in het parlement eensgezind een splitsing eisen, omdat ze in de meerderheid zijn. Maar de Franstalige coalitiepartijen hebben al aangekondigd dat ze in dat geval de regering laten vallen. Woensdag bleek in de loop van de dag dat de Vlaamse regeringspartijen, die in de opiniepeilingen op verlies staan, dat er niet voor over hebben.
Verhofstadt zei woensdag in het parlement dat er geen oplossingen bestaan voor problemen tussen Nederlands- en Franstaligen, als niet beide kampen erachter staan. „Alleen op die manier worden er akkoorden gemaakt. Dat was in het verleden zo en dat is deze keer niet anders", aldus de premier. Hij wil de kwestie over het kiesdistrict uitstellen tot na de volgende verkiezingen in 2007.
Het probleem belandt daarmee op het bordje van de Vlaamse regionale regering. Daar zitten ook de christen-democraten, die op nationaal niveau oppositie voeren, in de coalitie. Zij hebben aangedrongen op een ’onverwijlde’ splitsing van het kiesdistrict. De Vlaamse regering kan in theorie wel vallen, maar mag geen nieuwe verkiezingen uitschrijven. Op basis van de uitslag van de vorige verkiezingen, toen een kwart van de Vlamingen op het ultranationalistische Vlaams Belang heeft gestemd, zijn nauwelijks andere coalities mogelijk.