Binnenland

Werkgroep verdeeld over spitsheffing

Werkgeversorganisatie VNO-NCW gaat alleen akkoord met een kilometerheffing als die gepaard gaat met het versneld aanleggen of verbreden van wegen via publiek-private samenwerking. Voorzitter Schraven zei dat maandag in een interview met Het Financieele Dagblad.

ANP
10 May 2005 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

„Het is absoluut ondenkbaar dat wij meewerken aan een plan voor heffingen op dertig knelpunten in het wegennet”, aldus Schraven. „Het bedrijfsleven ziet niets in heffingen op bestaande infrastructuur.”

Een breed samengestelde werkgroep onder leiding van oud-ANWB-directeur Nouwen werd het vorige maand in hoofdlijnen eens over een plan voor kilometerheffingen om files en luchtvervuiling te bestrijden. Ook Schraven zit in deze werkgroep. Maar hij zegt nu dat de heffingen er alleen kunnen komen als „de spade de grond in gaat” voor aanleg of verbreding van wegen.

VNO-NCW heeft ook in het verleden steeds onderstreept dat een kilometerheffing voor de werkgevers alleen bespreekbaar is als de opbrengst bestemd wordt voor verbetering van het wegennet.

Volgens de ANWB is in de werkgroep-Nouwen niet afgesproken dat er rekeningrijden wordt ingevoerd op dertig knelpunten. Een woordvoerder spreekt van „volstrekt verkeerde beeldvorming hierover.” De ANWB wordt inmiddels benaderd door „in verwarring verkerende en boze leden”, van wie een aantal heeft gedreigd het lidmaatschap op te zeggen. Volgens de ANWB-woordvoerder is er binnen de werkgroep alleen overeenstemming over het „betalen naar gebruik” van het wegennet en „niet over een regulerende heffing.”

Voor Nouwen komen de uitspraken van Schraven als een complete verrassing. De werkgroep was het volgens hem zo goed als eens. „Maar Schraven heeft nu een bommetje laten vallen.” De voorzitter van VNO-NCW had volgens Nouwen geen bezwaar tegen een geleidelijke invoering van de kilometerheffing op grote knelpunten. Bovendien vindt ook Nouwen dat de opbrengsten in de infrastructuur moeten worden gestopt. In het rapport van het platform wordt overigens met geen woord gerept over dertig specifieke knelpunten, aldus Nouwen. Een landelijke heffing zou in 2012 een feit kunnen zijn.

De werkgroep komt vanavond bijeen om over het advies te praten. Nouwen hoopt een compromis te kunnen bereiken met alle partijen. „Schraven heeft de keuze: of we komen met een eensluidend rapport of het parlement en de regering gaan hun eigen gang. Dat laatste wil Schraven ook niet.” Het rapport-Nouwen zal op 17 mei worden aangeboden aan de ministers Peijs (Verkeer) en Zalm (Financiën).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer