Gratis praten met Amsterdamse advocaten
Problemen met je huisbaas, ruzie met de gemeente over loszittende stoeptegels of een uit de hand gelopen echtscheiding? Voor een gratis juridisch advies kunnen Amsterdammers, arm en rijk, terecht bij het advocatenspreekuur.
Dit gratis consult is inmiddels bij zowel burgers als advocaten zo’n succes dat Stichting Advocatenspreekuur Amsterdam gaat uitbreiden van zeven naar tien locaties in evenzoveel stadsdelen. Dat heeft initiator en advocaat B. Friedberg maandag laten weten. Het Amsterdamse advocatenspreekuur is uniek in Nederland, maar collega’s uit andere steden hebben al geïnformeerd naar een ’blauwdruk’, zegt Friedberg.
Het advocatenspreekuur is ruim een jaar geleden ontstaan na het verdwijnen van de oude gemeentelijke Bureaus voor Rechtshulp. De spreekuren zijn enorm in trek bij de Amsterdamse burgers, maar ook bij de advocaten, want die houden er ook klanten aan over, zegt Friedberg. Er zijn inmiddels bijna honderd vrijwilligers van 35 advocatenkantoren en steeds meer advocaten melden zich aan om mee te doen.
Op zo’n spreekuur komen gemiddeld tien mensen, maar soms zijn het er wel veertig. Daarom wil Friedberg uitbreiden. De inloopspreekuren vinden meestal plaats op de stadsdeelkantoren, die sinds het verdwijnen van de oude Bureaus voor Rechtshulp met hun handen in het haar zitten.
„Mensen konden met hun juridische vragen niet meer terecht op de stadsdeelkantoren, maar werden doorverwezen naar een telefoonnummer of een kantoor op een locatie ver weg. Daar werden ze doorverwezen naar de volgende instantie of naar een advocatenkantoor. Dat werkte niet en de drempel naar een advocatenkantoor blijkt ook te groot", legt Friedberg uit.
Het eerste advies op het advocatenspreekuur is voor iedereen gratis. Indien een vervolgafspraak nodig is, wordt verwezen naar het eigen advocatenkantoor of een gespecialiseerde collega. Een vervolgconsult kost wel geld, maar minima kunnen hiervoor bijzondere bijstand aanvragen.