Noodverordening voor komst Bush
In de Limburgse gemeenten Margraten, Maastricht en Valkenburg zijn vrijdagmorgen de laatste beveiligingsmaatregelen getroffen in verband met het bezoek van de Amerikaanse president Bush komend weekeinde. De burgemeesters van de gemeenten voerden onder meer een noodverordening in.
Militairen hebben rond hotel Château St. Gerlach in het Limburgse Houthem, waar president Bush overnacht, 3 kilometer prikkeldraad gelegd. De rol is een meter hoog en moet de veiligheid van de president mede waarborgen.
Langs de afritten op de A2 en de A79 heeft Rijkswaterstaat alvast borden en afzettingen klaargezet voor het weekeinde. De wegen worden gedurende enkele uren voor alle verkeer afgesloten. De oorlogsbegraafplaats in Margraten is niet meer toegankelijk voor auto’s. Donderdag moesten de bezoekers hun voertuigen in de bermen aan weerszijden van de provinciale weg naar het kerkhof parkeren.
De politiebonden ACP, NPB en VMHP zijn ontsteld over „het gemak” waarmee minister Remkes van Binnenlandse Zaken een „miljoenen verslindende” inzet van ruim 1600 agenten toestaat voor het bezoek van Bush. De bonden laten weten dat er tijdens de „drukbezochte” ledenbijeenkomsten van de afgelopen weken is aangedrongen op acties.
„Veel agenten zijn boos omdat minister Remkes het CAO-overleg voor de politie niet wil heropenen. Daarom hebben zij ons laten weten dat dit bezoek wat hen betreft niet zonder protesten voorbij mag gaan”, meldden de bonden. ACP, NPB en VMHP hebben hun leden toch afgeraden om wilde acties te voeren. Ook organiseren de bonden zelf geen protesten tijdens het bezoek van Bush.
Stephen Hadley, de nationale veiligheidsadviseur van Bush, noemt het bezoek van de Amerikaanse president „een eerbetoon aan de historische band tussen Nederland en Amerika.” Hij zei dat woensdagmiddag in Washington tijdens een persbriefing op het Witte Huis.
„Al generaties lang delen wij dezelfde normen en waarden met betrekking tot democratie en vrijheid, en werken wij nauw samen om die waarden te verspreiden”, aldus Hadley.
Uit een woensdag bekendgemaakte enquête van Maurice de Hond blijkt dat ongeveer eenderde van de Nederlandse bevolking vindt dat de Amerikaanse president niet naar Nederland moet komen. Zo’n 66 procent heeft geen problemen met zijn bezoek.