Binnenland

IND verliest iets meer zaken in hoger beroep

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in 2004 meer beroepszaken verloren dan het jaar ervoor. In een op de vijf zaken kreeg de asielzoeker alsnog gelijk. In 2003 was dat nog 13 procent. In totaal werden vorig jaar 26.700 hogerberoepszaken behandeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van de IND, dat woensdag uitkwam.

ANP
6 May 2005 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

De afgelopen jaren was er juist sprake van een dalende lijn in het aantal zaken dat de IND in hoger beroep verloor. In 2001 verwierp de rechter nog 28 procent van de IND-beslissingen, in 2002 was dat teruggelopen naar 16 procent.

Volgens de IND betekent een en ander niet dat de kwaliteit van de besluiten van de dienst is verminderd, lichtte een woordvoerder van de IND toe. Als een asielzoeker alsnog in het gelijk wordt gesteld, kan er sprake zijn van een tussentijdse beleidswijziging of er kunnen nieuwe feiten boven tafel zijn gekomen. Zo mogen bijvoorbeeld Somalische vrouwen nu toch blijven als hen in eigen land een besnijdenis te wachten staat.

In totaal zijn vorig jaar 9800 asielaanvragen ingediend, waarvan bijna eenderde een tweede of volgende verzoek was. Er waren 15 procent minder reguliere aanvragen: van 65.000 in 2003 naar ruim 55.000 in 2004. Driekwart daarvan betreft gezinsvorming of -hereniging. Eenderde van de aanvragen komt uit Turkije en Marokko. Het aantal reguliere aanvragen dat de IND afhandelde, steeg fors van bijna 13.000 in 2003 naar 120.000 in 2004. Dat kwam doordat de IND veel zaken overnam van de vreemdelingenpolitie.

Verder is het aantal klachten over de IND vorig jaar toegenomen tot 8500, 100 meer dan in 2003. Verreweg de meeste gaan over de trage werkwijze, waardoor verblijfspapieren veel te laat werden geleverd. De vertraging werd onder meer veroorzaakt door technische problemen, die samenhingen met de overheveling van taken van de vreemdelingenpolitie naar de IND. De dienst nam ook de klachten over van deze politiedienst.

IND-directeur P. Veld zei woensdag in de Volkskrant dat klachten nooit zijn uit te sluiten. Hij ziet wel problemen van vorig jaar verdwijnen, onder meer door de modernisering die is doorgevoerd.

Zo heeft de IND sinds 1 oktober een eenvoudigere en snellere procedure voor de toelating van kennis- en arbeidsmigranten. In het eerste halfjaar konden daardoor ruim 400 zogenoemde kennismigranten aan het werk gaan. Daarnaast hebben ongeveer 450 bedrijven en onderwijsinstellingen zich aangemeld om deze slimme buitenlanders in dienst te kunnen nemen.

Met de speciale regeling wil het kabinet de kenniseconomie stimuleren. De bedoeling is dat de komende jaren veel meer kennismigranten deze kant opkomen. Nederland verwacht op termijn een tekort van 120.000 kenniswerkers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer