Binnenland

Fortuyns huis in Italië verkocht

Het huis van Pim Fortuyn in het Noord-Italiaanse Provesano is verkocht aan een Nederlander uit het oosten van het land. De koper is een aanhanger van het gedachtegoed van Fortuyn en zal het huis in originele staat behouden. Dat heeft Bruno Ambrosio, de Italiaanse vriend van Fortuyn die in Provesano woont, laten weten.

3 May 2005 14:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:30Leestijd 2 minuten

Ambrosio, oprichter van de Italiaanse Pim Fortuyn-stichting, had het huis graag voor de stichting gekocht, maar dat was niet mogelijk. „Dit is een prima oplossing", vindt Ambrosio, die een sleutel van het huis behoudt, zodat bezoekers het kunnen blijven bezichtigen.

Ook de stichting herdenkt de dood van Pim Fortuyn op 6 mei. Het is dan drie jaar geleden dat de politicus in Hilversum werd vermoord. „Op zijn sterfdag presenteren we de Italiaanse vertaling van zijn boek ’Tegen de islamisering van onze cultuur’ in het provinciehuis van Pordenone”, vertelt Ambrosio. „Zo verspreiden we de ideeën van Pim in Italië, want dat is de doelstelling van de stichting. Na de boekpresentatie vertonen we de film Submission van Theo Van Gogh om ook een parallel te trekken tussen beide Nederlanders. In Italië is voor de film veel belangstelling, terwijl die in Nederland wordt doodgezwegen. Onbegrijpelijk. Daar snap ik werkelijk niets van”.

Op de boekpresentatie zijn vooral lokale politici aanwezig van de - rechtse - regeringspartijen Forza Italia, Lega Nord en Alleanza Nazionale. „Maar ook van andere stromingen, hoor”, benadrukt Ambrosio. „Bovendien komen ze allemaal op persoonlijke titel, ook de Nederlandse politici. Het is geen partijbijeenkomst”. Welke politici er uit Nederland komen, wil Ambrosio niet zeggen. „Maar zeker niemand van de LPF”. Van de partij van Wilders? „Dat zou best kunnen”.

Ook de nieuwe eigenaar van Fortuyns huis zal erbij zijn en logeert dan in zijn nieuwe woning. „Ja, op een matras in de woonkamer”, denkt Ambrosio, „want de slaapkamer blijft zoals hij was”.

Broer Marten Fortuyn is blij dat het huis na twee jaar eindelijk is verkocht. Volgens hem had het twee jaar eerder kunnen gebeuren. De koop is uiteindelijk gesloten met hulp van een vanuit Nederland gestuurde makelaar. Hij zegt de koper niet te kennen, bevestigt alleen dat het een Nederlander is.

De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om de financiën van de doodgeschoten politicus op orde te brengen. „Hij heeft onder meer enkele onbetaalde rekeningen achtergelaten. Het geld zal voor een deel naar de fiscus gaan”.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer