Binnenland

Rijnmond slaat alarm per sms

Inwoners van 22 gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen zich sinds maandag aanmelden voor sms-alarmering bij rampen. De dienst is een extra informatievoorziening naast de sirenes.

ANP
3 May 2005 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:30

De overheid besloot voor waarschuwingsberichten op de mobiele telefoon, omdat veel mensen de loeiende sirenes niet horen. Geen ander medium heeft een groter bereik, aldus de Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond (RHRR). Van de Rijnmonders heeft 85 procent een mobieltje.

Personen die zich aanmelden, krijgen bij een calamiteit in hun postcodegebied een tekstbericht. Op hun telefoon verschijnt altijd een tekst, ook al bevinden zij zich buiten de regio. Daarin staat dat ze ramen en deuren moeten dichthouden en de televisie of de radio dienen aan te zetten. In vervolgberichten kan worden uitgelegd wat er aan de hand is en dat bewoners op teletekstpagina 112 op de regionale tv-zender meer informatie kunnen krijgen. Ook kan geëvacueerden worden gemeld dat zij weer naar huis mogen.

De mobiele beller kan zich ook opgeven voor sms-berichten over het weer, gladheid of luchtverontreiniging. Een energiealarm waarschuwt als de stroom is uitgevallen, een wateralarm als het water is vervuild. Deze berichten kosten een paar dubbeltjes.

De alarmering bij calamiteiten is zo goed als gratis. Aan het opgeven van één postcode zijn geen kosten verbonden. Elke extra postcode, behalve die van het woonadres bijvoorbeeld ook van die van de school, kost 40 eurocent. Een bevestigingsbericht bij aanmelding kost 25 eurocent. Voor de berichten die de overheid stuurt, betaalt de ontvanger niets. De overheid draait op voor de financiering. Volgens de RHRR is de regio Rijnmond op jaarbasis tussen de 20.000 en de 30.000 euro kwijt.

In Vlaardingen is het systeem al getest. Voor die stad is gekozen omdat daar in 2002 de sirenes gingen tijdens een brand op een schip. Een jaar later lekte bij het bedrijf Vopak 1,6 miljoen liter stinkend orthocresol weg. Veel mensen brachten zichzelf na het alarm niet in veiligheid. Of Rijnmonders na het ontvangen van een sms wel actie ondernemen, moet de praktijk uitwijzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer