„Dat wordt één groot Sodom en Gomorra”
Het CDA zit niet op één lijn en ook de Tweede Kamer is ernstig verdeeld. Moet een wietboulevard nu wel of niet kunnen? Een poel van ellende of een prima poging de overlast te beperken?
Burgemeester Leers van Maastricht vindt hij een voortreffelijk bestuurder, maar diens voorstel om een wietboulevard in het leven te roepen, is niet aan hem besteed. „Het paard achter de wagen spannen”, luidt het commentaar van CDA-kamerlid Van Haersma Buma. Tijdens het spoeddebat woensdag in de Tweede Kamer over deze kwestie, verwees hij het idee van zijn Limburgse partijgenoot dan ook regelrecht naar de prullenbak.
Wat Leers met zijn wietboulevard wil bereiken, is dat de overlast van met name Duitse softdrugsgebruikers wordt beperkt. Daardoor zal de politie van een enorme hoeveelheid werk worden verlost. Van Haersma Buma gelooft daar echter niets van. „Het lost helemaal niets op. Zo’n wietboulevard geeft alleen maar ellende. Dat wordt één groot Sodom en Gomorra.”
„Onbegrijpelijk”, schudt PvdA-kamerlid Albayrak het hoofd. Niet alleen Leers maar ook tal van andere burgemeesters en zelfs minister Pechtold pleiten voor een nieuwe koers in het softdrugsbeleid. Volgens Albayrak wordt het hoog tijd dat haar CDA-collega’s in de Tweede Kamer en minister Donner van Justitie nu eindelijk inzien dat ze op een heilloos spoor voortgaan.
Albayrak: „Ondanks alle politie-inzet neemt de criminaliteit in dit circuit alleen maar toe. De overlast van de wietteelt in de wijken is enorm. Het is niet voor niets dat de Limburgse burgemeesters de noodklok luiden. Als zij zeggen dat het zo niet kan doorgaan, wie zijn wij dan om te zeggen dat het wel kan?”
Volgens minister Donner kan Nederland niet als enige EU-lidstaat softdrugs vrijgeven. Het zuiden van het land zou dan veranderen in een narcostaat en bovendien zouden we ons de woede van de Duitsers op de hals halen.
Albayrak deelt die bezwaren niet. „Donner roept al bij voorbaat dat de Duitsers boos zullen zijn. Hij heeft niet eens geprobeerd om een ander beleid bespreekbaar te maken. Met ons gedoogbeleid liepen we ook voorop. Het heeft lang geduurd voordat het werd begrepen, maar nu vindt het zelfs navolging bij andere lidstaten zoals Engeland en België.”
„Niet reëel”, reageert Van Haersma Buma. „In Duitsland zijn de sociaal-democraten en de groenen aan het bewind, maar zelfs die verzetten zich met hand en tand tegen verruiming van het softdrugsbeleid. Het zou ons te denken moeten geven dat wij als enige land uit de pas lopen. In plaats van verruiming zouden we juist naar een strenger beleid toe moeten.”
Volgens Albayrak heeft haar CDA-collega niet goed opgelet. „Burgemeester Leers heeft pas het Europees Parlement toegesproken en daar gepleit voor een ander beleid. Hij is daar bepaald niet uitgelachen. Er is wel degelijk wat in beweging. Dat moet ook wel, want je kunt niet blijven doorgaan met nog meer politie-inzet.”
Van Haersma Buma vindt op zijn beurt dat de pleitbezorgers van een wietboulevard het hoofd te snel in de schoot leggen. „Wij kiezen voor een hardere aanpak, zoals het massaal dichttimmeren van drugspanden. Dat het beroep op de politie zo groot is, vind ik geen argument. We zeggen toch ook niet tegen weggebruikers: Rijd maar zo hard je wilt, want er is te veel politie nodig om de snelheid te controleren?”