Sterke roep om vrije markt voor softdrugs
De roep om softdrugs vrij te geven, wordt sterker. Het pleidooi van CDA-burgemeester Leers van Maastricht voor een liberaal Europees beleid op dit punt krijgt steun van de meeste burgemeesters van de dertig grootste steden in Nederland.
Dat blijkt uit een telefonische rondgang van het dagblad Trouw. De krant telde twintig voorstanders. Onder anderen de burgervaders van Leeuwarden, Utrecht, Lelystad, Deventer en Tilburg kiezen voor legalisering. Ze zijn het niet eens met minister Donner van Justitie, die juist een hardere aanpak voorstaat.
Softdrugs staan plotseling weer hoog op de politieke agenda. Aanjager van het debat is CDA-burgemeester Leers van Maastricht, die een wietboulevard wil. Dat is een zone waar gebruikers softdrugs kunnen halen. Ook wil hij liberalisering binnen de EU bespreekbaar maken.
Vooral de grensstreek heeft veel overlast van Duitse gebruikers die in Nederland softdrugs inslaan. Ze doen dat in coffeeshops die een gedoogvergunning hebben en in illegale gelegenheden.
Leers, en met hem verschillende andere Limburgse burgemeesters, wil af van de huidige situatie waarbij de teelt van wiet en de levering van softdrugs verboden is. Door de verkoop te concentreren, is meer controle mogelijk en wordt de overlast volgens hen een stuk minder.
Ook minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing pleitte deze week voor legalisering in Europa. Woensdagmiddag wijdde de Tweede Kamer een spoeddebat aan de door Leers voorgestelde experimenten met softdrugs. De Kamer ontbood zowel Donner als Pechtold.
Overigens ontkende Donner dinsdag dat hij het met collega Pechtold aan de stok heeft. De bewindsmannen spraken elkaar in de ochtend over de opwinding die ontstond over hun verschillende uitspraken over drugsbeleid. „Het is een boel commotie om niks. In wezen hebben we geen verschil van inzicht”, zei de bewindsman na afloop.
Donner wees erop dat de legalisering van softdrugs in Europa een D66-standpunt is. De nieuwe D66-minister Pechtold sprak volgens hem over de lange termijn. „We hebben nu te maken met criminaliteit en overlast en met de drugsstrategie van dit kabinet”, aldus Donner.
D66-fractieleider Dittrich verdedigt de uitspraken van Pechtold. Volgens hem is er in omringende landen steeds meer begrip voor de Nederlandse aanpak. Hij is het niet eens met het CDA, dat de uitlatingen van Pechtold bestempelde als een beginnersfout. „Het is goed dat Pechtold hierover spreekt. Het zou belachelijk zijn als er problemen zijn en een minister er niet over mag praten.”
Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks reageren positief op de uitspraken van Pechtold. „Ik tel mijn zegeningen. Er is nu in ieder geval een minister die durft te denken”, aldus PvdA-fractievoorzitter Bos.
Voor de sociaal-democraten is voortzetting van het huidige gedoogbeleid geen optie. Zij willen regulering van de aanvoer van softdrugs naar de coffeeshops.