Binnenland

Nieuwe huurbeleid verder aangepast

Minister Dekker van Volkshuisvesting past haar nieuwe huurbeleid verder aan. Zij is bereid tot regionalisering, dat wil zeggen dat de huren in regio’s of steden pas worden vrijgegeven als de woningmarkt er niet meer ’overspannen’ is.

ANP
26 April 2005 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

In de Tweede Kamer had een meerderheid van CDA en PvdA om deze aanpassing gevraagd in het debat over Dekkers nieuwe huurplannen. Aan die plannen was al flink gesleuteld onder druk van de christen–democraten. De bewindsvrouw komt ook tegemoet aan een VVD–voorstel voor een andere techniek voor de maximale huurprijzen van de huizen waarvan de huren op termijn worden vrijgegeven. Dekker ging aanvankelijk uit van een plafond van 5,4 procent van de marktwaarde in 1999. Aedes, de koepel van wooncorporaties, vond dat een onwerkbaar ingewikkeld instrument. De huidige systematiek via het zogenoemde woningwaarderingsstelsel plus een opslag van 10 procent wordt de nieuwe grondslag.

Dekker ziet in haar huurplannen de oplossing voor de stagnerende woningmarkt. Onder druk van het CDA en ook D66 wordt het ’geliberaliseerde’ gebied met vrije huren pas uitgebreid als er voldoende gebouwd is. In 2008 moet het woningtekort teruggedrongen worden tot 2,2 procent en in 2010 moet dat 1,5 procent zijn.

Bij de aanpak per regio zal naar de werkelijke aantallen nieuwe huizen worden gekeken. Als blijkt dat de woningbouwproductie er minder is dan 90 procent van de overeengekomen woningbouwafspraken, blijft de overheid de huren bepalen. Het volgende ijkpunt is dan 2010.

De huren in de vrije sector vertonen een daling. De gemiddelde huurprijs lag in het eerste kwartaal van dit jaar 4,8 procent lager dan in de eerste drie maanden van 2004, en 2,7 procent lager dan in het voorgaande kwartaal, blijkt uit een onderzoek van Direct Wonen, de grootste verhuurmakelaar.

Vooral huizen met een huur boven 1300 euro per maand dalen in prijs. De huurprijs in het lage segment (tot 900 euro per maand) stijgen licht. De opvallendste verschillen in de ontwikkeling van de huurprijzen is te vinden in Arnhem en Eindhoven. In Arnhem steeg de gemiddelde huurprijs ten opzichte van vorig jaar met 10,1 procent. In Eindhoven daalde die juist met 10,2 procent. Amsterdam blijft veruit de duurste stad, met een gemiddelde huurprijs van 1247 euro per maand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer