Binnenland

„Echte, grote en laatste keer”

De oudste Canadese veteraan die eind deze week naar Nederland komt om de zestigste herdenking van de bevrijding mee te maken, is 94 jaar. De gemiddelde leeftijd van de 1700 veteranen die met hem meereizen, is 82 jaar. „Dit is de echte, grote en laatste keer.”

Van onze verslaggever
26 April 2005 08:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:29
UGCHELEN – In een laan in Ugchelen, gemeente Apeldoorn, hangen kleine parachutes. Ze zijn opgehangen ter gelegenheid van de komst van de Canadese veteranen. De oud strijders herdenken in Nederland de Bevrijding, nu zestig jaar geleden. Foto Carel Schutt
UGCHELEN – In een laan in Ugchelen, gemeente Apeldoorn, hangen kleine parachutes. Ze zijn opgehangen ter gelegenheid van de komst van de Canadese veteranen. De oud strijders herdenken in Nederland de Bevrijding, nu zestig jaar geleden. Foto Carel Schutt

Voor jhr. dr. P. Beelaerts van Blokland, voorzitter van het nationaal comité Thank You Canada and Allied Forces, is het helder: „Na deze herdenking zetten we er een punt achter.” Hij zei dat maandagmiddag in Den Haag, waar het comité haar programma voor de komende herdenking presenteerde.

De club van Beelaerts is al vele tientallen jaren verantwoordelijk voor het onthaal van Canadese bevrijders in Nederland. Maar hij ziet de problemen. „De mensen worden nu echt te oud. Meelopen in de parades wordt steeds meer meerijden.”

Nog één keer wil Thank You Canada iets moois doen. En daarvoor is dan ook werkelijk alles uit de kast gehaald. Herdenkingen, parades, kransleggingen en taptoes moeten deze „laatste grote herdenking” tot een onvergetelijke maken.

In totaal komen er zo’n 1700, voornamelijk Canadese, oud-militairen naar Nederland. Veel van hen brengen gezinsleden of andere begeleiders mee. Ze landen overmorgen en op 30 april op Schiphol. Met de marechaussee en de douane zijn afspraken gemaakt, zodat de veteranen niet eindeloos hoeven te wachten.

Vanaf de luchthaven gaan ze direct naar hun verblijfplaatsen in voornamelijk Oost- en Noord-Nederland. Beelaerts liet maandagweten 1200 gastgezinnen te moeten teleurstellen. „De veteranen zijn oud en kiezen om gezondheidsredenen voor een hotel. Ze willen op hun leeftijd ook wat meer privacy.”

De grootste zorg van Beelaerts van Blokland zijn de misschien wel 700 ’zwerfveteranen’ die mogelijk naar Nederland komen, mensen die zich niet geregistreerd hebben. „Die zullen ergens onverwacht opduiken, met begeleiders.”

Dat kan problemen geven met bijvoorbeeld plaatsen op tribunes en met lunches. Ook kunnen er problemen ontstaan met de herinneringsmedailles die voor geregistreerde veteranen klaarliggen.

„Als iemand zich niet heeft aangemeld, proberen we dat goed op te vangen. Maar als we over grote aantallen praten, hebben we een probleem.” En geen medaille. „Als iemand zich niet heeft geregistreerd, kan dat consequenties hebben.”

Canada heeft 2005 uitgeroepen tot het Jaar van de Veteraan. Op 5 mei gaat in Ottawa het gloednieuwe Canadian War Museum open, waarin herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog een plaats hebben gekregen.

Prinses Juliana bracht het grootste deel van de oorlogsjaren door in Canada. Daar werd haar derde dochter, prinses Margriet, geboren. Speciaal voor haar geboorte in 1943 werd het ziekenhuis in Ottawa destijds even Nederlands grondgebied.

Nederland kent ook een stukje Canada: de grootste erebegraafplaats voor Canadezen in Groesbeek is officieel Canadees grondgebied. Op het kerkhof in dit dorp onder de rook van Nijmegen heeft op dinsdag 3 mei de belangrijkste herdenking voor veteranen plaats. Hierbij zijn koningin Beatrix en de Canadese gouverneur-generaal Clarkson aanwezig.

Er liggen ruim 2300 gesneuvelde Canadezen. Ook staan er gedenktekens voor hen die vermist zijn gebleven. Tussen september 1944 en mei 1945 zijn er ongeveer 13.000 geallieerden gesneuveld in Nederland. Onder hen zijn ongeveer 7000 Canadezen.

Het Koninklijk Huis laat zich volgende week niet onbetuigd bij de herdenking van de bevrijding. Prinses Margriet zal op zondag 8 mei het grote defilé in Apeldoorn afnemen. Hier worden alle 1700 buitenlandse veteranen verwacht, evenals 18 muziekkorpsen en ruim 300 historische militaire voertuigen.

Minister-president Martin van Canada is ook bij de grote parade in Apeldoorn. Hij laat de herdenking op de erebegraafplaats in Margraten op dezelfde dag, waarvoor de Amerikaanse president Bush naar Nederland komt, aan zich voorbijgaan.

Kroonprins Willem-Alexander maakt zijn opwachting op 5 mei in Wageningen. In navolging van zijn eind vorig jaar overleden grootvader prins Bernhard zal hij het defilé van 5000 veteranen en oud-verzetsstrijders afnemen.

Beelaerts sloot maandag niet uit dat ook veteranen uit Canada, Amerika, Groot-Brittannië en Polen zullen meelopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer