Binnenland

„Europa verwarrend bezig met mensenrechten

25 April 2005 13:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

STRAATSBURG (ANP) – Europa is te verkwistend en verwarrend bezig met mensenrechten. Drie instanties werken hierdoor nu enigszins langs elkaar heen. Dat zegt René van der Linden, sinds kort topman van de Raad van Europa in Straatsburg.De Raad van Europa, een organisatie van 46 landen, komt op voor mensenrechten en democratie. Maar ook de Europese Commissie en het Europees Parlement spreken soms dezelfde mensen over dezelfde onderwerpen. „Het mag niet zo zijn dat de EU, omdat ze veel geld heeft, taken overneemt van een goed draaiende instelling als de onze”, betoogde Van der Linden.

De Europese machtstrijd over mensenrechten leidt in elk geval tot dubbel werk bij gevangenis-inspecties en verkiezingscontroles. Bijvoorbeeld bij de Oekraïense presidentsverkiezingen in december liepen waarnemers van zoveel Europese instanties dat Oekraïense media en vertegenwoordigers zich soms vergisten.

Kwalijker vindt Van der Linden dat de situatie tot dubbele standaarden dreigt te leiden. De EU en de Raad van Europa zouden mensenrechten dan anders uitleggen. „Heel essentieel. En dat speelt nu ten aanzien van Rusland”, aldus Van der Linden. „Rusland ondertekende bij ons conventies tegen mensenhandel, terrorisme en het witwassen. Maar de EU heeft nog geen positie ingenomen. Als dat zo blijft, voelt Rusland zich niet meer gebonden aan deze conventies”.

Van der Linden heeft de overlap aan werkzaamheden woensdag besproken met eurocommissaris Ferrero Waldner (Externe Betrekkingen) en met voorzitter Borrell van het Europees Parlement. Dat biedt goede hoop, zei Van der Linden na afloop. „Ferrero Waldner beloofde ons bijvoorbeeld te betrekken bij het nieuwe EU-agentschap voor de mensenrechten. En we krijgen ook meer contact over het beleid voor buurlanden van de Europese Unie”.

Van der Linden, oud-staatssecretaris voor Europese Zaken, prijst de jarenlange ervaring van de Raad van Europa met mensenrechten en democratie. De organisatie is voor veel Oost-Europese politici een „school voor de democratie gebleken”. In de Raad van Europa bevinden zich veel landen van buiten de EU, zoals Turkije, Rusland, Azerbeidzjan. Totaal telt het parlement van de raad 630 politici uit 46 landen, waaronder Nederland. Het parlement, waarvan Van der Linden voorzitter is, werkt met commissies en fracties: de socialistische fractie is met 208 leden de grootste.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer