Beslag op spullen criminele jongeren
Justitie moet beslag kunnen leggen op spullen van jonge criminelen om op die manier de geldboete te kunnen innen. Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet het gedrag van probleemjongeren harder wil aanpakken.
De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner (Justitie) om daartoe de mogelijkheden in het jeugdstrafrecht te verruimen. Als een jongere geld uit een kassa steelt, moet het straks mogelijk zijn om bijvoorbeeld zijn scooter in beslag te nemen en die te verkopen als hij de boete niet betaalt. De boete wordt dan uit de opbrengst voldaan. Betaalt de betrokkene wel, dan krijgt hij de scooter terug.
Het kabinet constateert dat de jeugdcriminaliteit verhardt. Meer jongeren plegen zwaardere geweldsmisdrijven en hebben steeds meer te kampen met ernstige gedragsproblemen. Een strafrechtelijke aanpak is effectiever als die meer gericht is op (her)opvoeding, aldus het kabinet.
Om die reden wil het kabinet een nieuwe gedragsmaatregel invoeren van minimaal zes maanden en maximaal een jaar. Bij deze sanctie, die gericht is op (her)opvoeding buiten de gebruikelijke justitiële jeugdinrichting, volgt een jongere een programma dat bestaat uit speciale behandeling of begeleiding of uit een combinatie daarvan.
Jongeren met „chronisch antisociaal” of crimineel gedrag moeten naar een pleeggezin dat vooraf een speciale training krijgt. De jongeren staan volgens Donner onder streng toezicht, zowel thuis als op school. Eenzelfde maatregel geldt voor jongeren die lijden aan ernstige emotionele stoornissen.
De gedragsmaatregel biedt volgens de minister uitkomst als de rechter een voorwaardelijke straf of een taakstraf te licht vindt en plaatsing in een justitiële jeugdinrichting te zwaar. Of de rechter de maatregel oplegt, hangt af van de ernst van het misdrijf, het aantal gepleegde misdrijven, eerdere veroordelingen en de aard van de problemen van de jongere.
Minister Donner van Justitie studeert nog op de mogelijkheid ouders financieel te straffen als hun kinderen met justitie in aanraking zijn gekomen. Zo zouden de kosten van een behandeling gedeeltelijk op hen kunnen worden afgewend. Ook gaat Donner nog na of de kosten van een Halt-procedure bij de ouders in rekening zijn te brengen. Halt-bureaus zijn betrokken bij de uitvoering van taakstraffen voor jongeren tussen de twaalf en de achttien jaar. Verder heeft Donner vorig jaar toegezegd dat ouders van criminele jongeren mogelijk op de kinderbijslag worden gekort.